Занурення в безодню: що чекає гривню в 2021-му

3 січня 2021, 06:57
При тій економічній і монетарній політиці, яку проводить українське керівництво, гривня може обвалитися несподівано і глибоко.
Гривня, долар
Є всі передумови для обвалу гривні в лютому-березні 2021-го / slovoidilo.ua

Грудень 2020-го чітко показав, що без нових запозичень – або через облігації внутрішньої державної позики (ОВДП), або через зовнішні запозичення – український уряд не зможе утримувати курс гривні. Це неможливо зробити в рамках економічної політики, яку проводить Кабмін, і монетарної політики, яку проводить НБУ.

У держави просто немає коштів для того, щоб утримати гривню в 2021 році. Адже за цей рік Україна повинна буде повернути, як мінімум, 25 млрд дол боргів. Тим більше, дохідна частина бюджету-2020 провалена. Що тоді говорити про 2021-ий? Все це означає, що під гривнею немає ніякої "подушки".

До того ж, у 2020 році обсяг готівки був збільшений майже на 25%, а, значить, в 2021-му, коли доведеться повертати борги, спрацює інфляційний маховик.

відео дня

ОВДП випускаються просто під шалені відсотки – це пограбування народу.

Отже, просто немає об'єктивних пыдстав для стабільності гривні. На нас чекають великі проблеми, адже при тій економічній і монетарній політиці, яку проводить нинішнє керівництво, гривня може обвалитися несподівано й глибоко.

Гривні надруковано багато. Зростання ВВП – немає. Золотовалютні резерви скорочуються. Запозичення розміщуються під дуже високий відсоток, обслуговувати їх вже неможливо. Збір грошей із населення вже досягнув межі. При цьому влада власними руками знищує середній і малий бізнес в Україні. Незабаром почнеться банкрутство міст. У Пенсійному фонді грошей не вистачає, і цю дірку доводиться закривати, беручи кошти з держбюджету. Як бачимо, є всі передумови, щоб у лютому-березні курс гривні обвалився.

Тому годі й говорити, що курс вдасться утримати на тому рівні, який закладений у бюджет-2021 – 29,1 гривень за долар. До того ж, на українські проблеми накладається і ситуація в світі, адже обвал відбувається не тільки у нас в країні, а всюди. Світова економіка занурюється в безодню: падіння вже відбувається, просто досить повільно і поступово. Це добре проявляється в стрімкому збільшенні світового державного боргу, який вже досягнув 272 трлн дол, і очікується, що за підсумками 2020 року він складе 277 трлн дол. Це просто божевільна цифра!

Сукупний зовнішній борг України – корпоративний, банківський і державний – перевищує 121 млрд дол, а це навіть більше, ніж ВВП України. І в багатьох країнах світу зараз аналогічна ситуація. На тлі загального падіння Україні, яка є однією з найбільш відсталих держав, країною-лузером, буде просто нереально утримати свою нацвалюту. Немає ні "подушок", ні джерел, ні сил, які допомогли б витримати Україні цей складний період.

Тим більше, найімовірніше, співпраці з МВФ не буде, а, значить, не буде кредитів і від інших інституцій та держав. Ми можемо розраховувати тільки на мінімальні суми допомоги ззовні, які можуть підтримати нас буквально місяць, не більше.

Олег Соскін, політолог і економіст, директор Інституту трансформації суспільства, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти