Чому Україні необхідна загальна мобілізація

28 грудня 2020, 10:13
Україна обов'язково побудує свій Цахал або Кайтселійт, при одному погляді на який бажання спробувати його на міцність відпаде.
Мобілізація
Україні потрібна загальна мобілізація / Reuters

Я ось ніяк не зрозумію - а що не так зі загальною мобілізацією? Ну, так, якщо Росія раптом вирішить завоювати всю Україну - доведеться проводити загальну мобілізацію. Або у когось є якісь інші варіанти? Чи за Україну замість українців має воювати хтось інший? Хто? Бельгійці? Іспанці? Євреї? Хто?

Ізраїль загальна мобілізація на випадок нової війни не парить, він так усі сімдесят років живе, і чоловіки і жінки, і юнаки і дівчата, Швейцарію не парить - і тільки в воюючій Україні раптом хвиля неприйняття піднялася.

Заступник секретаря РНБО Сергій Кривонос каже, що це неможливо і населення не навчене. Але в чотирнадцятому воно теж було ненавчене. Набирали, навчали, відстояли. Шість хвиль мобілізації пройшло. І ніякого іншого рецепту на випадок повномасштабного вторгнення не існує. Ну немає його. Не здатна маленька професійна армія зупинити вторгнення. Її завдання - стримати перший прорив, уповільнити першу хвилю наступу - і дати час якраз на розгортання цієї самої мобілізації, навчання, бойове злагодження.

відео дня

І ніяк по-іншому не буде і не може бути.

читайте такожТуреччина натякає Україні на силове вирішення проблеми ДонбасуТе, що головнокомандувач слабо собі уявляє схему дій, ніяк не скасовує неминучості її застосування в реальності.

Знову ж таки, Кривонос каже, що немає роботи з населенням, немає навчання, немає мотивації.

Ось це - одна з моїх претензій до Петра Порошенка. Не приділення достатньої уваги інституту резервістів - на мій погляд, це прорахунок. У ситуації, коли над країною з трьох сторін нависає оркостан - це, по-моєму, не вірне рішення. Яке лежить у сфері оборони, а, значить, у сфері компетенції та відповідальності президента.

Ізраїльський варіант найбільш повно гарантує суверенітет і незалежність України. Їздити, вивчати, переймати, впроваджувати. Переведення країни на рейки військового життя. Загальний військовий обов'язок. Обов'язок зберігання зброї вдома. Резерв і кожні рік-два призов на тиждень-другий для підтримки навичок. Територіальна оборона, навчання населення володінню зброєю та культура поводження зі зброєю та її зберіганням.

Але Порошенко вирішив захистити країну від війни, не впускати її в життя кожного громадянина, кожної сім'ї. По-моєму, у нього це вийшло. І, по-моєму, це помилкова стратегія.

І ось, виявляється, через сім років, коли президент гіпотетично говорить, що в разі нападу воювати доведеться всім, це викликає хвилю обурення і на поверхню спливає той факт, що країна не готова, не здатна і не може.

читайте такожУкраїна опинилася на порозі грандіозного шухераСтратегія "ти нічого не розумієш", "ми не такі", "не треба нас вчити" і "ми і так краще за всіх на світі" один раз вже привела країну до катастрофи, німці тоді намагалися воювати за Україну, але потім сказали "так нащо нам це треба, нехай син Петлюри воює", плюнули і пішли. Мені здається, з цієї ситуації непогано б зробити висновки. Ось немає ні в якого Поля де Бенуа з Брюгге бажання воювати за Кропивницький, якщо за нього не воюватимуть самі жителі Кропивницького.

Ніяке НАТО в цьому випадку не врятує.

Або в суспільстві формула "в разі чого ми всі як один беремо зброю в руки йдемо захищати свободу і незалежність своєї Батьківщини" стає залізобетонною аксіомою за замовчуванням в налаштуваннях - або нічого не буде. І можна знову зливати воду.

І це неминуче станеться. Це дуже добре, що в суспільстві відбувається зараз ця дискусія. Тому що навіть і вона маленькими кроками, потроху, але підштовхує до усвідомлення необхідного.

Україна обов'язково побудує свій Цахал (Армія оборони Ізраїлю - ред.) або Кайтселійт (добровольче воєнізоване формування в Естонії - ред.). При одному погляді на який бажання спробувати його на міцність відпаде. У неї просто немає іншого виходу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти