Чому закон проти пропаганди "русского мира" можуть прийняти, і що буде далі

19 березня 2021, 20:00оновлено 19 березня 2021, 21:20
Ідея популістська, але саме такі законопроекти в Україні часто набирають необхідну кількість голосів.
Кремль, Росія, Прапор
В Україні запропонували зрівняти нацизм і пропаганду "русского мира" / Reuters

Депутати Слуги народу запропонували прирівняти пропаганду "русского мира" до нацизму і комуністичному режиму.

Варто одразу сказати, що імовірність ухвалення цього законопроекту - 50/50. З одного боку, він популістський, але саме такі часто набирають необхідну кількість голосів за простою логікою – тих, хто не проголосував миттєво записують до прихильників "русского мира". Подібні прецеденти вже були, найчастіше - в голосуваннях про перейменування міст, коли навіть ті депутати, які в принципі не поділяють подібних ідей, голосували за перейменування за принципом "мене це не стосується, зате не пред'являть, що був проти декомунізації".

Що ж стосується наслідків, то глобально документ нічого не змінить, але його зможуть використовувати для усунення політичних опонентів і, по суті, боротьби з інакомисленням. Тому що чіткого визначення "русского мира" в законопроекті немає – депутати-ініціатори пояснюють це дуже розмито. Вони говорять про те, що історія з "русским миром" тягнеться кілька століть, але при цьому приписують її Путіну. Однак у Російської імперії, СРСР і РФ були і є абсолютно різні плани на територію нинішньої України. І тому спроби їх об'єднати в один "русский мир" абсурдні і не витримують критики ані з точки зору формальної логіки, ані з точки зору історичного контексту.

відео дня

читайте такожЧим більше Москва бореться за "русский мир", тим гірше йому живетьсяЯкщо ж цим законом, як і планують, додадуть статтю до закону про заборону пропаганди комуністичної та націонал-соціалістичної ідеології, то варто сказати, що сьогодні він і так працює наполовину. Тобто пропагувати комунізм у нас не можна, партія заборонена, але при цьому у нас є низка історичних персонажів, які співпрацювали з нацистською Німеччиною і з них намагаються "ліпити" національних героїв, у нас активісти відкрито носять свастику, а окремі добровольці нашивають собі шеврони фашистських дивізій і нікого за це не притягають до відповідальності, але при цьому за футболку з серпом і молотом можуть виписати не тільки штраф, а й притягнути до кримінальної відповідальності.

Швидше за все, цей законопроект - спроба "хайпу" двох окремих депутатів або тих, хто їм цю ідею запропонував. Але цей закон також можна буде використовувати для "полювання на відьом" - проти лідерів суспільної думки, які не поділяють позицію влади, наприклад, тих, які висловлюються за прямі переговори з РФ або ж, як у випадку з одним з книговидавців, який сказав, що без російськомовних книг український ринок помирає. Тобто, все буде залежати від трактувань, але, якщо закон ухвалять, то в принципі людину можна буде притягнути до відповідальності за нешкідливі речі.

Росія, природно, такий документ засудить і назве утиском прав російськомовного населення. Але вона і раніше це робила, реагуючи на прийнятий мовний закон або на відмову виконувати Мінські угоди. Але ніяких реальних дій з їх боку так і не було. Тому і цього разу навряд чи справа закінчиться чим-небудь, окрім формального засудження.

Денис Гороховський, політичний експерт, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти