Пропаганду "руського міра" в Раді хочуть прирівняти до нацизму: як каратимуть

19 березня 2021, 15:45
Якщо законопроект ухвалять, словосполучення на кшталт "братні народи України і Росії" будуть загрожувати в'язницею на термін до 10 років, можливо - з конфіскацією.
Верховна Рада
У Раді запропонували криміналізувати пропаганду "русского мира" / Facebook ВРУ

У Верховній Раді запропонували прирівняти пропаганду "русского мира" до нацизму і комуністичного режиму.

Відповідний законопроект подали в Раду депутати від Слуги народу-Олег Дунда і Олександр Аліксійчук.

Згідно з документом,"руським міром" російським світом "слід вважати "російську зовнішньополітичну стратегію, декларативною метою якої є "збирання земель", повернення РФ статусу "наддержави", створення з Росії держави-цивілізації, яка несе в собі місію об'єднання усіх російськомовних на підставі загальних культурно-цивілізаційних цінностей Росії".

відео дня

Також в окремій статті вказується, що ідеологія "руського міра" засуджується як тоталітарна і ксенофобська, яка несумісна з основоположними правами і свободами людини і несе загрозу нацбезпеці

У той же час, пропагандою "руського міра" пропонують вважати:

  • використання релігійної риторики в політико-маніпулятивних цілях або для дестабілізації суспільної ситуації (заперечення незалежності Української Православної церкви та використання базового постулату про непорушну духовну єдність двох братніх народів тощо.);
  • пропаганду цінностей штучно створеної російськими політтехнологами східно-православної цивілізації шляхом міфологізації історії;
  • ініціювання проектів та заходів, покликаних продемонструвати широкому загалу наявність в Україні та Росії спільної справи, генеалогії, спільної духовної спадщини та майбутнього;
  • нетерпимість до українства та інакомислення.

Крім того, окремим законопроектом ті самі депутати пропонують таку пропаганду криміналізувати.

читайте такожУ підручнику з історії України знайшли пропаганду " русского мира"Зокрема, за виготовлення, поширення і публічне використання символіки ідеології "руського міра" може загрожувати обмеження або позбавлення волі строком до 5 років з можливістю конфіскації майна, а ті ж дії, вчинені повторно або групою осіб, з використанням ЗМІ – позбавленням волі від 5 до 10 років з конфіскацією або без неї.

Як розповів у коментарі Главреду Олег Дунда, вирішення питання пропаганди "руського міра" в українському суспільстві "давно перезріло".

"Символіка руського міра затверджена в РФ офіційними організаціями. Офіційна символіка руського міра - це георгіївська стрічка. І хоч у нас і є відповідальність за її носіння, але у нас ніде не йдеться про її ідеологічний підтекст. У мене немає негативного ставлення до російської - мені подобається Чехов, я добре говорю російською, але російська мова та ідеологія "руського міра" - це дві різні планети. Російська мова - шанована і культурна, але ідеологія "руського міра" не має права на існування, тому що вона дуже схожа з націонал-соціалізмом", - вважає Дунда.

На питання, чи будуть словосполучення в дусі "українці і росіяни - братні народи" каратися тюремним терміном, депутат відповів лаконічним "Звичайно".

Нагадаємо, що раніше депутати парламенту запропонували заборонити на радіо і телебаченні трансляцію висловлювань, які містять заперечення агресії Росії проти України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти