Початок нової "холодної війни": чому Байден перетнув червону лінію

19 березня 2021, 06:55
У відповідь на образу Путін намагатиметься грати одразу на декількох шахівницях. дошках.
Байден
Назвавши Путіна "вбивцею", Байден перетнув червону лінію / Reuters

Те, що президент США Джозеф Байден назвав Володимира Путіна "вбивцею" в інтерв'ю – це зовсім не експромт, а свідомо зроблена заява. Цими словами Байден оголосив про початок нової "холодної війни" між США та Росією. І реакція Москви підтверджує той факт, що вона прекрасно розуміє, про що йдеться.

Відкликання російського посла Антонова з Вашингтона, реакція спікера Держдуми РФ Володіна, а також істерика інших персонажів, які кинулися захищати російського президента – все це говорить про те, що Путін вразливий. Адже одна справа, коли його називає "вбивцею" який-небудь російський опозиціонер (умовно кажучи, Каспаров) або журналісти, і зовсім інша – коли його так називає президент єдиної наддержави в світі. У політичному середовищі не заведено кидатися один в одного подібними звинуваченнями. Можна говорити про те, що вбивці – це російські військові або "зелені чоловічки", але подібне звинувачення на адресу першої особи – це перетин "червоної лінії".

читайте такожБайден назвав Путіна вбивцею і тепер у нього проблема

відео дня

Байден перетнув цю "червону лінію" свідомо. Лють Байдена була викликана тим, що американська національна розвідка підтвердила факт втручання російської розвідки в справи США і довела причетність Путіна до цього, встановивши, що саме він віддавав наказ про втручання в американські вибори.

Як наслідок, потрібно очікувати подальшого погіршення відносин США і Російської Федерації. Трьома джерелами в Держдепартаменті на наступний тиждень уже анонсовані нові антиросійські санкції за втручання у вибори. Під них потрапить не тільки Росія, а й Іран, Венесуела та Куба, тобто ті країни, які звинуватили у втручанні на рівні уряду у виборчий процес.

Росія відповідатиме симетрично там, де вона може, провокуючи ескалацію. Але – не проти США безпосередньо, а проти їхніх союзників. Відповідно, можна очікувати ескалації проти України.

читайте такожДва сценарії: чим закінчиться скандал між Байденом і Путіним

Також будуть зроблені спроби дестабілізувати позиції США в Європі через низку країн ЄС, зокрема, Німеччину. Адже програш партії Ангели Меркель ХДС на місцевих виборах послаблює позиції канцлера і, відповідно, правлячої партії Німеччини. А "зелені", партія-переможець цих виборів, як ліва партія, досить лояльні щодо Росії.

Тому Путін буде намагатися грати одразу на декількох шахових дошках.

У військовому плані він буде нарощувати ескалацію в тих регіонах, які окуповані або де присутні російські проксі. А в інших регіонах він діятиме через своїх політичних агентів.

Відкликання російського посла з Вашингтона для консультацій – це хороший показник рівня дипломатичної стурбованості в Росії. Свого часу послів відкликали після війни Росії з Грузією, а згодом взагалі були розірвані дипломатичні відносини, і зараз Грузія та РФ спілкуються через Швейцарію. Тож це – дуже серйозний знак. Однак, не думаю, що в цьому американці будуть "дзеркалити" і зараз відкликати свого посла з Росії.

Також Росія оголосить нові персони нон-грата, вишле низку американських дипломатів.

Крім того, буде завдано удару по іноземним агентствам. Зокрема, російська влада давно "точить зуб "на американські проекти на кшталт "Радіо Свобода". За моєю інформацією, офіс "Радіо Свобода", який і так платить божевільні штрафи щороку, буде взагалі закритий у Москві. Можливо, московська редакція переїде до Києва.

Тарас Березовець, політтехнолог, директор компанії Berta Communications, співзасновник Українського інституту майбутнього, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти