Керченська блокада: навіщо Росія затіяла навчання біля Криму

27 квітня 2021, 06:58
Для України зростає військова загроза, оскільки Росія, перекриваючи райони біля Керченської протоки, готує свої війська до оборони Криму.
Керченська протока
Росія на півроку перекрила Керченську протоку / УНІАН

Починаючи з 24 квітня, Росія закрила три райони вздовж узбережжя Кримського півострова, один з яких – у безпосередній близькості від Керченської протоки. Наскільки на сьогодні відомо, і російські військові кораблі, і іноземні судна поки що спокійно цю протоку проходять.

Я сумніваюся в тому, що Росія стане зупиняти міжнародні судна або ті, що йдуть під іншими прапорами, адже в такому випадку Росії доведеться платити неустойку за кожну годину простою і для них це буде ударом по торговим відносинам з іншими країнами. Але єдине, в чому зараз може втратити Україна, так це в тому, що всі судна з позначкою "Україна" можуть отримати проблеми із заходом в Керченську протоку. В іншому, за великим рахунком, більше ніяких втрат – економічних або фінансових – для нас немає.

Разом з тим, для нас зростає військова загроза, бо Росія, перекриваючи ці райони біля Криму, готує свої війська до оборони Криму. І для нас це проблематично, тому що чим сильніша оборона Криму, тим складніше нам буде його повертати.

відео дня

Перекриття цих районів, швидше за все, пов'язано з тим, що Росія вздовж кримського узбережжя бачить саме там найбільшу загрозу і ймовірність висадки десанту з українського боку і тому намагається їх максимально убезпечити. Тобто, перекриття має чисто військові цілі. Тим більше, що зараз в Криму йдуть навчання з відбиття морської десантної операції, де РФ відпрацьовує питання свого сухопутного угруповання до оборони Криму - вони висаджують десант і з ним же борються. Тому безпрецедентність термінів може говорити про те, що вони розраховують за цей час підготувати берегову оборону для того, щоб відчувати себе більш впевнено.

читайте такожКремль готується до війни за воду в КримуЗараз, перекриваючи ці райони, все виглядає так, що Росія намагається максимально узурпувати судноплавство в Азовському морі з нашої мовчазної згоди. Нагадаю, що з 2013 року між Україною і Росією існує Міжнародний договір про визнання Азовського моря внутрішнім морем. В даному випадку норми міжнародного морського права не поширюються на його акваторію, і так як не діє норма про 12 морських миль, російські кораблі фактично мають повне право заходити до урізу води безпосередньо до берега України. Але Україна при цьому, незважаючи на загрозу, вперто з цього Договору не виходить.

Тому оголошення Росією про шестимісячне закриття акваторій неприйнятно для морського права, так як зазвичай навчання тривають два-три тижні, після чого ці райони звільняються від навчань і не перешкоджають судноплавству. І так як в цьому випадку Росія не просто перекриває акваторії в Керченській протоці, а міжнародні, Україні бажано діяти не одній, а спільно з Комітетом з міжнародного морського права. В іншому випадку це буде виглядати як голос кричущого в пустелі.

Олег Жданов, полковник запасу, військовий експерт, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти