StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Скромна чарівність неореалізму: рецензія на фільм "Матриця: Воскресіння"

24 грудня 2021, 19:40оновлено 24 грудня 2021, 21:56
В український прокат вийшов фільм "Матриця:Воскресіння" - нова частина і продовження легендарної фантастичної трилогії з дев'яностих і нульових.
Матриця
"Матриця: Воскресіння" / Warner Bros.

Похмурий, інтровертний, волохатий і барбершопно бородатий чоловік середніх років на ім'я Томас (Кіану Рівз) працює головним розробником у великій компанії з виробництва відеоігор. В кінці 90-х-початку нульових він зірвав банк, випустивши трилогійну гру в стилі "екшн-кібербанк" під назвою "Матриця". Але з тих пір успіхів особливих немає, нові ігри не виходять та й з психікою проблеми, чому Томасу і доводиться постійно відвідувати вкрадливого психотерапевта (Ніл Патрік Харріс), який напихає пацієнта чарівно синіми пігулками. А бос - лукавий і самовдоволений яппі (Джонатан Гросс) прямо говорить, що потрібно робити сиквел до Матриці. Інакше, мовляв, господарі з Warner Bros. миттю прикриють всю фірму, і знайдуть фахівців посговірчівей. А тут ще й в модному хіпстерському кафе Томас зустрічає симпатичну брюнетку з двома дітьми, яку звуть Тіффані і до якої його нестримно тягне - приблизно як Штірліца рвало на батьківщину. Але тут реальність починає буквально розламуватися на шматки, а з-за рогу підходять пухлогубая синьоокка з кролячої ім'ям Багз (Джессіка Хенвик) і величезний чорний чоловік в костюмі (Ях'я Абдул-Матін II). І кажуть-навколо все несправжнє, а щоб проломитися в реальний світ, потрібно з'їсти червону пігулку.

За що корпорація Warner Bros. заслуговує на повагу, так це за хвацьку сміливість з якою вона використовує свої мегафраншизи (від супергеройських бойовиків про Супермена і Бетмена до потерріани) - не відчуваючи, очевидно, ні найменших сумнівів з цього приводу. Ось тепер настала черга чергового діаманта в ворнерівській короні - "Матриці".

Двадцять років тому знятий братами Вачовскі фільм - коктейль з кіберпанку, гонконгських бойовиків в стилі Джона Ву, філософських аніме за типом "Привида у броні" і, власне, праць філософа Бодріяра, порвав всі можливі голлівудські чарти і топи, назбирав неймовірні кількість грошей і заплів звивини мозку глядачам по всьому світу. Два послідували через кілька років сиквела - "Матриця: Перезавантаження"," Матриця: Революція " вийшли вже набагато менш вдалими і з пам'яті вивітрювалися куди швидше першого фільму.

Матриця
Кіану Рівз і Джонатан Грофф / Warner Bros.

З тих пройшло чимало років, Вачовскі вирішили втілити в життя гасло "Всі брати - сестри" і тому змінили стать, але, по факту, більш успішного фільму в їх кар'єрі не було. Так само як і довго не було його в кар'єрі виконавця головної ролі Нео - Кіану Рівза. Але в 2014 році колишні "матричні" каскадери-трюкачі Девід Літч і Чед Стахелскі придумали і зняли для нього суворий м'ясокровавий бойовик "Джон Вік" (який швидко теж став франшизою). Рівз знову став успішний, а продюсери поступово зуміли умовити одну з сестер Вачовскі, Лану, все-таки повернутися і зняти четверту частину "матриці".

Їй треба віддати належне - по результату видно,що вона зуміла вигризти у Warner Bros. солідний шматок творчого контролю. І тому фільм рясніє всілякими жартами з приводу застою в франшизах - усіляких нескінченних сиквелів-ребутів (дуже смачний діалог з цього приводу видає "воскреслий" один з персонажів колишньої трилогії). Але для нового покоління глядачів, яким, напевно, ліньки буде дивитися стару "матрицю", з неї в нову Вачовскі "настригла" безліч коротеньких уривків. Загалом видовище вийшло цікаве, але досить дивне.

Крім того, творці фільму явно віддавали собі звіт, що нинішнього глядача вже не здивуєш ані лютими екшен-сценами з азіатським колоритом (після дилогії "Рейд"), ні сценами в "уповільненому" часі (тут все витоптав Зак Снайдер), ні мегаспецефектами. І прийняли єдине можливе рішення - зняти новий фільм про любов Нео до Трініті. А ось це, на жаль, їм вдалося не дуже. Притому, що і Рівз, і Мосс виглядають як і раніше відмінно і грають якісно, хімія між ними працює через раз, а то і не працює зовсім.

Новобранці фільму теж щосили намагаються грати, але їх персонажам і Вачовскі, і інші сценаристи прописали явно блідувато. Більш-менш виділяються тільки Харріс (який ніби перестрибнув в "матрицю" прямо з "Зоряного десанту") і Грофф (який замінив в ролі содоміта-Агента Сміта Хьюго Вівінга), але і з ними яскравих сцен, на жаль, не так багато.

Матриця
Кіану Рівз і Джессіка Хенвік / Warner Bros.

Підсумовуючи- "Матриця: Воскресіння" точно не провальний фільм, але в його перспективи стати таким же культовим кіно, як оригінал, віриться з величезними труднощами. Честь і хвала сестрі Вачовскі і Warner Bros. - за те, що вони зважилися на такий дорогий експеримент в нестійкий пандемійний час (і в кінозалі фільм дійсно виглядає як і раніше видовищно). Але, якщо продюсери вирішать таки продовжать історію Нео і Трініті, то франшизі точно знадобиться реально масштабне перезавантаження.

читайте також"Ти спробуй-ка, Повернись-ка, в колишні місця": рецензія на фільм "Людина-павук: немає шляху додому"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти