Сказати весіллю "Ні" : рецензія на фільм "Квиток до раю"

11 вересня 2022, 20:30оновлено 13 вересня 2022, 22:38
В український прокат виходить романтична мелодрама - робота режисера Ола Паркера - "Квиток до раю" з зірками (Джорджем Клуні і Джулія Робертс).
Квиток в рай
Квиток в рай / Universal Pictures

Розумниця і красуня Лілі (Кейтлін Девер), ледь закінчивши юрфак, тут же разом з подружкою відлітає в теплі країни (горезвісне казкове Балі) - трохи розслабитися перед трудовою, так би мовити, діяльністю. Її розлучені батьки - сивочолий архітектор Девід (Джордж Клуні) і торговка елітарним мистецтвом Джорджія (Джулія Робертс) ні в чому не сходяться, крім як в одному - їх доньку чекає блискуча кар'єра. Але через місяць Дівчина шле e-mail - мовляв, зустріла любов всього свого життя, красеня-водоростєзнавця Геде (Максим Бутье) і залишається "на островах" назавжди. Очманілі батьки кидають всі свої справи, летять туди і, дарма що терпіти один одного не можуть, укладають тимчасовий союз - весілля потрібно скасувати обов'язково.

Режисер Ол Паркер спершу зробив ім'я на романтичних комедіях і мелодрамах, а потім - на мелодрамах, скажімо так, пенсіонерсько-туристичних - де потужні актори старої школи розігрували нехитрі сюжети на тлі шикарних пейзажів в екзотичних країнах (зокрема, саме він зняв сиквел "аббовского" мюзиклу "Мамма Мія")

Власне, "Квиток до раю" вийшов чіткою комбінацією двох цих напрямків його творчості. Є потужні актори, які вкрай мало і скупо знімаються в останні роки (Клуні так і зовсім завдяки вдалій угоді на ниві алкобізнесу заробив сотні мільйонів вічнозелених і погрожував остаточно піти в режисуру), є молоді симпатичні дебютанти. Є шикарна туристична локація. Сюжет, загалом-то, в таких випадках відходить на другий план.

Але тут потрібно віддати належне сценаристам - з водевільного і банального сюжету вони вичавлюють максимум - і з діалогів, і з хімії між головними зірками. Клуні і Робертс відмінно спрацювалися мало не чверть століття тому в содербергівських "Друзях Оушена". І, як видно, спаяність цю нітрохи не втратили. Їх пікіровки і знущання один за одним слухати одне задоволення - і це однозначно найкраще, що є у фільмі (напевно багато глядачів - особливо ті, чиї батьки теж пройшли через розлучення - будуть його дивитися і розуміюче сміятися)

Квиток в рай
Максим Бутьє і Кейтлін Девер / Universal Pictures

Підсумовуючи, скажімо: "Квиток до раю" - відмінне розслаблююче і приємне видовище, яке сподобається фанатам мелодрам і людям, які тужать про поїздки в спекотні екзотичні країни