Незрозуміло де йдуть в темряві: рецензія на фільм "Там, де співають раки"

20 серпня 2022, 20:44оновлено 23 серпня 2022, 12:15
В український прокат вийшов новий фільм Sony Pictures - ретромелодрама і детектив" Там, де співають раки " - екранізація американського бестселера Делії Оуенс.
Раки в темряві
Дейзі Едгар-Джонс і Тейлор Джон Сміт/ Sony Pictures

Післявоєнні США. Глухі задвірки штату Північної Кароліни - дикі, але мальовничі. Повноводні річки, болота, повні всілякої живності. Далеко від усіляких благ живе багатодітна сім'я Кларків - типове білий непотреб. Тато п'є, грає в карти і б'є всіх домашніх, поки спершу від нього не збігає спочатку дружина, а потім всі діти - крім наймолодшої Кетрін - вона ж Кія. У якийсь момент і недолугий батько пропадає безвісти і маленькій дівчинці доводиться жити одній на краю болота - ловлячи мідій на продаж і взагалі ведучи життя Мауглі. Ще й піддаючись глузуванням місцевого жлоба - мовляв "болотяна тварюка". Тим не менш, вона виростає в красиву і розумну дівчину (Дейзі Едгар-Джонс), яка дуже любить місцеву природу.

І тут же намалюються два кавалера-розумний, милий, але розмазня Тейт (Тейлор Джон Сміт) і хамовитий альфа-самець і спортсмен Чейз (Гарріс Діккінсон). Незабаром другого знаходять мертвим, і головна підозрювана, звичайно, Кія.

Раки в темряві
Гарріс Діккінсон / Sony Picture

Кілька років художня книжка Делії Оуенс - відомого американського зоолога і екоактивістки - власне, "Там, де співають раки" - стала мегабестселером в США. Незважаючи на те, що якихось особливих нововведень вона в жанр не привнесла, досить незаяложений сеттинг північнокаролінських боліт і точні ретродеталі зробили свою справу. Книга привернула увагу актриси і продюсера Різ Уізерспун. І закрутилися колеса екранізації.

Правда, мабуть, через бюджетні обмеження, акторський склад склали в основному серіальні артисти (лише Дікінсон встиг засвітитися в Кінгс Мен: початок). Втім, ця справа особливо не псує і на якості акторської гри не Позначилося. Всі виконавці головних ролей намагаються грати на максимумі-дарма, що чоловічі персонажі прописані, скажімо так, досить недбало і стереотипно.

Але за підсумком вийшло досить добре дівоче кіно. Вважаємо, що дівчата особливо охоче стежитимуть за пригодами Кії в 60-е (і, звичайно, її нещасливим любовним трикутником). Тим більше, що кіно вийшло дуже красиве, з соковитою картинкою - видно, що творці не полінувалися і багато зняли на натурі, а не, як це часто буває в нинішньому Голлівуді, поклалися на волю комп'ютерних спецефектів і павільйонів.

Не кажучи вже про те, що, загалом-то, авторам фільму вдалося витримати баланс між ретромелодрамою і детективом - поєднання досить рідкісним в кіно не найпростішим.

Ну і логічно, що всім юнакам, у яких є можливість зводити своїх дівчат в кіно, "Там, де співають раки" рекомендується - безодня романтичних вражень гарантована.