StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

"Фортуна, лотерея - ніби як в кіно": рецензія на фільм "Операція " Фортуна": мистецтво перемоги"

16 січня 2023, 08:45оновлено 16 січня 2023, 12:50
В українському прокаті йде новий фільм режисера Гая Річі - "Операція" Фортуна": мистецтво перемоги". Головні ролі зіграли Джейсон Стетхем і Х'ю Грант.
Операція Фортуна
Операція Фортуна / Miramax / STX

Якісь східноєвропейські бандити крадуть валізу з таємничим пристроєм"Рукоять". Британський начальник розвідки (Едді Марсан) дуже цим стурбований і наймає хлищеватого Нейтана (Кері Елвес), щоб той негайно підрядив команду фахівців повернути гаджет. Той підряджає досвідченого шпигуна Орсона Форчуна (Джейсон Стетхема), а на допомогу йому дає язикату хакершу Сару Фідель (Обрі Плаза) і мордоворота Джей Джей Девіса (Багзі Мелоун). Але швидко з'ясовується, що за" Руків'ям " ганяється і конкуруюча організація на чолі з якимось Майком (Пітер Фердінандо).

Гай Річі, колись має репутацію чи не британського Тарантіно, в останні років 10-12 працює дуже, що називається, двоїсто. З одного боку - великі блокбастери для мейджор-студій (за типом дилогії про Шерлока Холмса або Аладдіна). З іншого середньобюджетні жанрові фільми - шпигунське кіно " Агенти А.Н.К. Л.", суворий бойовик "Гнів людський", фентезі "Меч короля Артура", кримінальна комедія "Джентельмени". І якщо по блокбастерам ніяких особливих претензій до нього немає - кіно виходить типово гладким і продюсерським, то ось по другій категорії до Річі питання все ж виникають. Виникли вони і до його нового фільму - "Операція Фортуна".

Навіть незважаючи на те, що прем'єру кіно довелося перенести і багато перезняти - зараз вивести українських бандитів головними лиходіями собі дорожче - кінцевий результат вийшов дуже посереднім. Не допомогли ні трюки з боями, які ставили люди з команди "Джона Уіка", ні спаяна команда акторів по чолі зі Стетхемом, ні одвічна іронічна інтонація, яка раніше завжди Річі допомагала.

Свою лепту внесли і бюджетні обмеження (по всій видимості, після провалу "Агентів А.Н.К.Л.) на шпигунське кіно великі бюджети Річі не довіряють) - на тлі, скажімо "Місії: нездійсненної" з її всесвітнім розмахом і екзотичними локаціями, "Фортуна", більшу частину якої довелося знімати в Туреччині, виглядає вельми блідо.
Похвалити можна тільки сюжетну лінію з збройовим магнатом Грегом Сіммондсом (Х'ю Грант в останні роки відмінно навчився грати негідників і лиходіїв) і кінозіркою Денні Франческо (Джош Хартнетт), який допомагає Форчуну в розслідуванні - по блиску і мішурі Голлівуду Річі проїхався знатно і забавно.
Підсумовуючи, "Операція "Фортуна" - кіно очевидно прохідне і дуже ліниво зроблене. Неначе це не сучасний фільм досвідченого режисера, а якась відеокасетна халтура з 90-х. Фанати Річі, втім, ще можуть отримати від цього кіно задоволення, а ось всім іншим краще звернути свою увагу на який-небудь інший фільм.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти