Будинок сонця, яке закотилося: рецензія на фільм "Особняк з привидами"

30 липня 2023, 19:25оновлено 30 липня 2023, 20:32
В українському прокаті йде новий диснеївський фільм - фантастична комедія "Особняк з привидами".
Кадр з х/ф "Особняк з привидами" / Disney

У Новому Орлеані колишній астрофізик Бен (Лакіт Стенфілд) овдовів у кольорі років і тепер з горя відлипає від стійки бару тільки для того, щоб займатися справою покійної дружини - водити туристичні екскурсії по старовинних особняках (в яких нібито водяться примари). Але тут у нього на порозі з'являється священик (Оуен Вілсон) і пропонує йому непильну справу - за гідну оплату допомогти одній симпатичній вдові (Розаріо Доусон) розібратися з, власне, примарами - їх, мовляв, в старовинному особняку, в якому вона недавно оселилася з сином, повно. Бен після недовгих вмовлять погоджується, і вони з пастором, досвідчено гадалкою (Тіффані Хеддіш) і божевільним істориком (Денні Де Віто).

Корпорація Disney в останні пару десятиліть захопилася зйомками фільмів за мотивами власних атракціонів в "Діснейлендах". І, за великим рахунком, вдалим виявився тільки проект "Пірати Карибського моря" - виріс в цілу кінофраншизу. Решта проєктів - "Місія на Марс", "Земля майбутнього", "Круїз по джунглях" - провалювалися з більшим чи меншим тріском. Тим не менш, фінансовий стан Disney такий, що вона без проблем продовжує такі екранізації.

І ось тепер на екрани вийшов новий подібний проект - "Особняк з привидами". Що цікаво, рівно двадцять тому цей атракціон вже екранізувався - з Едді Мерфі в головній ролі. Але особливого сліду те кіно за собою не залишило.

Що ж, нова версія виглядає цілком бадьоро і барвисто - хоча і зроблена в досить консервативному стилі. Повно пакостять людям привидів на чолі з головним лиходієм (його в оригіналі озвучив Джаред Літо), потайних дверей, павутини, гумористичної біганини по старовинному особняку і всього такого іншого. Правда, формально головний герой Бен відверто губиться на тлі інших персонажів - особливо це стосується персонажів Хеддіш і Де Віто. Плюс в невеликій, але виграшній ролі натуральної "голови у магічній кулі" з'являється Джеймі Лі Кертіс (шкода тільки, що потім вона бігає по кадру у сповненому несмаку російському вбранні з кокошніком - від цього моменту українців точно пересмикне).

Підсумовуючи - "Особняк з привидами" вийшов класичним диснеївським фільмом. У міру барвистим, в міру захоплюючим, рівним і пропагує сімейні цінності - тому добре підійде для походу в кіно у вихідний день.

Дивіться на відео трейлер фільму "Особняк з привидами":

Вас можуть зацікавити такі Тексти: