StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Чому сідає одяг після прання: як врятувати улюблені речі

4 вересня 2024, 11:10
240
Ми розберемо причини усадки і дамо поради, як уникнути цієї неприємності.
Чому сідає одяг після прання
Чому сідає одяг після прання / Колаж Главред, фото: pixabay.com

Кожен стикався з ситуацією, коли після прання улюблена річ несподівано зменшилася в розмірах. Це досить поширена проблема, і вона викликає чимало запитань.

Розберемо причини усадки та дамо поради, як уникнути цієї неприємності.

Що змушує одяг сідати під час прання?

Усадка - це зменшення розмірів та об'єму тканини внаслідок фізико-хімічних процесів. Основними причинами є вплив високої температури і неправильний вибір режиму прання.

відео дня

Деякі тканини особливо схильні до цього явища, наприклад, натуральні волокна, як-от бавовна і шерсть. Виробники тканин намагаються мінімізувати ризик усадки за допомогою декатирування - спеціальної обробки тканини перед пошиттям, але повністю виключити цей ризик неможливо.

Як уникнути усадки тканини?

Щоб уникнути усадки, дуже важливо дотримуватися рекомендацій виробника, зазначених на етикетці одягу. Наприклад, якщо вказано "тільки сухе чищення", не періть таку річ у пральній машині, пише портал На пенсії. Для звичайного прання краще вибирати прохолодну воду і короткі цикли прання - це знижує ризик деформації тканини. Також важливо уникати різких перепадів температури.

Що робити, якщо не відпирається маркер?

Можна спробувати гель для посуду, сіль, білу зубну пасту. На ділянку з плямою слід нанести гель, помістити на 30 хвилин зубну пасту, або ж на годину замочити в сольовому розчині. Один зі способів має допомогти.

Як зробити так, щоб речі не сідали після прання?

Уважно вибирайте температурний режим прання і сушіння. Наприклад, прання в прохолодній воді та сушіння на низькій температурі значно знижують ризик усадки.

Якщо ви використовуєте сушильну машину, не ставте її на високу температуру. Сушіть одяг у півтіні, уникаючи прямих сонячних променів і гарячих батарей. Важливо також не пересушувати речі, які схильні до усадки.

Засіб від плям на одязі інфографіка
Засіб від плям на одязі інфографіка / Інфографіка Главред

Що робити, якщо після прання сіла річ?

Якщо усадка вже відбулася, спробувати повернути речі колишній вигляд можна, замочивши її в прохолодній воді з невеликою кількістю кондиціонера для білизни. Після цього акуратно розтягніть тканину до початкового розміру і дайте висохнути в горизонтальному положенні, уникаючи гарячих поверхонь.

Вам може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти