StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Не залишиться і сліду: як вивести плями від кетчупу, соєвого та томатного соусу

23 квітня 2024, 04:22
165
Завжди краще видаляти плями від соусів, поки вони свіжі, але навіть від засохлих плям можна легко позбутися.
Не залишиться і сліду: як вивести плями від кетчупу, соєвого та томатного соусу
Як відіпрати плями від соусу / Колаж: Главред, фото: pixabay.com, thespruce.com

Соус – це чудовий інгредієнт для багатьох страв, але він може бути справжнім лихом, коли потрапляє на одяг. На щастя, існує кілька простих способів вивести плями від соусу, навіть якщо вони вже засохли.

Якщо вас цікавлять способи, як позбутися плям на одязі, прочитайте матеріал Главреду: Як вивести застарілі плями від жиру: засоби, які врятують одяг.

Як вивести плями від соєвого соусу

Завжди краще видаляти плями, поки вони свіжі, але навіть засохлих плям можна позбутися. Витріть надлишки соєвого соусу з одягу чистою ганчіркою або паперовим рушником якомога швидше після появи плями. Не тріть пляму, оскільки ви можете погіршити ситуацію і соус проникне глибше у волокна матеріалу, пише The Spuse.

відео дня

Далі виверніть одяг навиворіт і прополощіть пляму холодною водою. Обов’язково промийте пляму з тильного боку, щоб запобігти її розповсюдженню або проникненню далі в тканину.

Перш ніж використовувати відбілювач для боротьби з плямами, дуже важливо перевірити, чи зміниться колір одягу. Ватною паличкою нанесіть розчин відбілювача на невелику ділянку одягу. Якщо колір не зміниться, тканина безпечна для відбілювання.

Щоб зробити розчин, змішайте 2 чайні ложки (9,9 мл) відбілювача з 0,25 склянками (59 мл) води. Нанесіть відбілювач безпосередньо на пляму та залиште на 10-20 хвилин.

Виперіть одяг як зазвичай. Прочитайте інструкції з догляду за одягом, перш ніж кинути його в пральну машину. Якщо пляма залишилася, не кидайте її в сушарку – тепло може остаточно закріпити пляму. Повторіть попередні кроки, доки пляму не буде видалено, або віднесіть одяг у професійну хімчистку.

Як випрати плями від соусу

Якщо ви віддаєте перевагу натуральним засобам, використайте замість відбілювача лимонний сік або білий оцет.

Ви також можете скористатися перекисом водню. Виконайте тест на стійкість кольору за допомогою перекису водню, потім замочіть одяг у розчині на 1-2 години. Полощіть і виперіть.

Як вивести пляму від кетчупу чи томатного соусу

Вивести плями від томатного соусу набагато простіше, ніж ви думаєте, і це можна зробити за допомогою звичайних домашніх засобів.

  1. Використайте тупий ніж, ложку або край кредитної картки, щоб видалити якомога більше томатного соусу з тканини. Не тріть свіжу пляму, оскільки це проштовхне сосус глибше у волокна та збільшить пляму.
  2. Потім потримайте зворотну сторону забрудненої ділянки під холодною проточною водою протягом 10-15 хвилин.
  3. Обережно втріть рідкий пральний порошок або рідину для миття посуду в забруднену частину тканини. Починіть втирати з зовнішньої сторони забрудненої ділянки рухаючись усередину. Дайте засобу постояти 10 хвилин перед тим, як ретельно його змити.
  4. Виперіть одяг, як зазвичай, з миючим засобом. Після прання перевірте, чи немає натяку на плями, перш ніж кинути одяг у сушильну машину. Високий нагрів сушильної машини може закріпити пляму.

Якщо на тканині залишилися сліди від томатного соусу, додайте більше прального порошку чи засобу для миття посуду, або нанесіть засіб для виведення плям на основі ферментів .

Дайте йому постояти принаймні п’ять хвилин і добре промийте. Якщо це не допомогло, протріть губкою пляму з м’яким відбілюючим засобом, наприклад перекисом водню, оцтом або лимонним соком.

Що відомо про The Spruce?

Тhe Spruce - це американське видання, яке пропонує практичні поради з реального життя та, які допоможуть вам у побуті. Від порад щодо декорування та садівництва до розваг і інструкцій з ремонту будинку, The Spruce може показати вам, як це зробити, зазначили у виданні.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти