StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Сім золотих правил і чому не можна в машинці: як правильно прати вовняний светр

21 жовтня 2022, 09:55
Вовняний светр прослужить вам дуже довго, якщо забезпечити йому правильний догляд.
Шерстяной свитер, стирка, стиральна машина
Як правильно прати вовняний светр/ ua.depositphotos.com

Светри, джемпери та інший вовняний одяг у холодну пору року стають нашими рятівниками від холоду. І коли температура повітря за вікном падає дуже низько, так і хочеться не вилазити з улюбленого вовняного светра.

Проте постійне використання цього одягу призводить до того, що він швидше зношується. Особливо, якщо його неправильно прати і сушити. Тому до питання, як прати вовняний светр у машинці та вручну, потрібно ставитися з особливою відповідальністю.

Вовняні светри зазвичай брудняться не так сильно, як будь-який інший одяг. Великі і складні плями на них можуть з’явитися лише у виняткових випадках. Проте між волокнами такого одягу дуже гарно збирається пил, а сам матеріал має здатність вбирати у себе різноманітні запахи навколо. Тому з часом светр виглядатиме досить несвіжим, до того ж його запах вам з часом точно не сподобається.

відео дня

Як прати вовняний светр вручну

Такий спосіб очищення найбільш правильний, адже завдасть матеріалу найменше шкоди. Для того, щоб випрати вовняний светр вручну, потрібно чітко дотримуватися правил. І тоді ваша улюблена річ прослужить вам набагато довше.

  1. Спочатку потрібно розчинити у м’якій воді невелику кількість миючого засобу, на упаковці якого вказано, що він підходить для прання вовняних речей. Розчин розколотити, щоб утворилася піна.
  2. Температура повинна бути у межах 30 градусів. Нашкодити светру може як занадто гаряча вода, так і занадто холодна. Відхилення від правильного температурного режиму може пошкодити ніжні волокна матеріалу.
  3. Прати вовняний светр потрібно навиворіт.
  4. Коли ви покладете річ у воду, залиште її ненадовго відмокати, а вже потім беріться до прання.

Якщо ви шукаєте спосіб, як відіпрати білий вовняний светр, можете скористатися спеціальними ополіскувачами або кондиціонерами, призначеними для світлих речей. Проте під час підбору будь-якого миючого засобу звертайте особливу увагу на його запах. Адже вовняні речі усі запахи добре у себе вбирають і здатні довго їх утримувати. Тому краще обирати засоби з нейтральними запахами або взагалі такі, які не пахнуть.

Після прання річ потрібно добре прополоскати. Якщо зробити це не дуже ретельно, миючий засіб може "застрягнути" між волокнами.

Як випрати вовняний светр у пральній машині

Якщо перспектива прати речі вручну вас зовсім не радує, і ви шукаєте спосіб, як випрати вовняний светр у пральній машині, варто запам’ятати основні правила.

У першу чергу варто розуміти, що светри, які на 100% складаються з вовни, довіряти пральній машинці взагалі не можна. Туди можна кидати лише ті речі, у складі яких є ще й інші матеріали – наприклад, синтетичне волокно, акрил або віскоза. Але навіть у такому випадку потрібно дотримуватися низки вимог.

  1. У якості миючого засобу потрібно обирати лише ті, які підходять для прання вовняних речей.
  2. Температура води не повинна перевищувати 30 градусів.
  3. Потрібно відімкнути віджим у машинці – краще це зробити вручну після закінчення прання.

Також варто пам’ятати, що не можна прати у машинці светри з мериносової вовни – такий матеріал дуже примхливий.

Як правильно сушити вовняний светр

Сушити вовняний светр потрібно у горизонтальному положенні, розклавши його на пласкій поверхні. Під нього можна підкласти махрове простирадло або великий махровий рушник.

Светр потрібно час від часу перевертати на іншу сторону. Коли він буде майже сухий, варто провітрити його на свіжому повітрі – тоді волокна розпушаться і матимуть приємний аромат чистоти.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти