StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Як правильно підготувати дитину до школи та чи віддавати у шість років поради батькам

26 серпня 2022, 04:41оновлено 7 вересня 2022, 22:57
Главред розбирався, в якому віці краще віддавати малюка до школи і коли саме слід починати підготовку до цієї важливої події.
Школа
Чи готова дитина йти до школи / УНІАН

Дуже часто у батьків постають важливі питання - як визначити, що дитина готова до школи, в якому віці її туди віддавати, в шість років або все ж в сім? Чи готова вже дитина "гризти граніт науки"? Чи працює в цьому питанні принцип, "чим раніше, тим краще", або все ж варто почекати, аби не замучити завчасно дитину з уроками і дати їй ще певний час відпочити від шкільної рутини....

Главред розбирався в цьому нелегкому питанні.

Чи готова дитина до школи в шість років

Скажемо одразу - однозначної відповіді на це питання не існує, адже кожен випадок – унікальний. Тільки вам, батькам, доведеться вирішувати, чи віддавати своє чадо до школи в шість або все ж почекати до початку наступного навчального року.

відео дня

Які нюанси варто враховувати, перш ніж зважитися йти до першого класу:

  • чи готова дитина до школи інтелектуально – чи сформувалася у нього здатність до порівняння, узагальнення, вміння робити найпростіші висновки. Також необхідне початкове знання цифр до 10, літер, кольорів, форм, а також обов'язкова підготовка руки до письма. Без цих навичок, як показує практика, буде вкрай складно.
  • чи готовий малюк до школи на соціально-психологічному рівні – чи вміє концентрувати увагу і слухати, чи є у нього навички спілкування з однолітками та старшими, чи може він сам контролювати свою поведінку і самостійно себе обслуговувати (в потрібний час переодягнутися у форму на урок фізкультури, дбайливо і скласти свої речі, нічого при цьому не загубивши із портфеля, чи зможе купити булочку в шкільній їдальні, чи не боятиметься попросити оточуючих про допомогу в разі такої необхідності, чи зможе знайти дорогу до свого класу...).
діти пишуть, дитина, школа, учні
Чи готовий малюк до першого класу? / ua.depositphotos.com

Головний критерій до готовності до першого класу - не вік, а психологічний та інтелектуальний розвиток. У тому випадку, якщо чаду ще складно дається концентрація уваги і дисципліна – не потрібно вчити його цього з-під палиці і змушувати, просто дайте трохи часу. Якщо сумніваєтеся в правильності своїх дій – обов'язково сходіть на консультацію з психологом.

Коли починати підготовку до школи

Готуватися до цього потрібно однозначно заздалегідь, не за місяць-два до 1 вересня, а як мінімум років із п'яти, адже саме в цьому віці у дитини "прокидається" допитливість і бажання вчитися чомусь новому. Готуватися до школи слід починати обов'язково в ігровій формі, без цього ніяк.

Школа
Коли віддавати дитину в школу / REUTERS

Практика показала, що домашнє завдання не буде найскладнішим випробуванням в школі для дитини. Повірте, їй буде набагато складніше звикнути до розпорядку дня, до ранніх підйомів вранці. Тому підлаштовувати дитя до шкільного режиму дня необхідно починати завчасно, щоб у дитячого організму не було стресу.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти