StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Як почистити замшеве взуття: 5 способів, від яких замша виглядатиме як нова

21 вересня 2022, 21:08
Щоб очистити брудне замшеве взуття у домашніх умовах і не зіпсувати примхливий матеріал, потрібно дотримуватися важливих правил.
Замша, обувь из замши, как чистить обувь из замши
Як почистити замшеве взуття/ Instagram kravets_hm, dobleska

Замшеве взуття дуже гарно виглядає на ніжках, тому буває важко втриматися, щоб не обзавестися й собі хоч однією такою парою. Але тоді не забудьте "прикупити" собі ще й трохи терпіння, адже доглядати за таким вибагливим матеріалом досить нелегко. Ви можете скільки завгодно оминати усі калюжі й ходити у своїх черевиках "лише по сухому й чистому", але забруднень все одно не уникнути. І тоді, хочете ви чи ні, доведеться розбиратися, як почистити замшеве взуття у домашніх умовах.

Спочатку давайте розберемося, що потрібно знати власниці чи власнику замшевого взуття про правильний догляд за ним, щоб воно довго зберігало свій привабливий вигляд.

Як доглядати за замшевим взуттям

Якщо таке взуття потрібно висушити, не можна ставити його дуже близько до обігрівальних приладів. За таку "турботу" воно вам точно не подякує. Його потрібно сушити "природнім шляхом" – залишивши стояти у теплому приміщенні на якийсь час. При цьому всередину можна помістити зім’ятий папір – він вбере у себе зайву вологу.

Після купівлі пари замшевого взуття краще одразу придбати і спеціальну щітку для його чищення. Одна її сторона більш жорстка і призначена для очищення матеріалу від забруднень, інша – більш м’яка й використовується для розчісування ворсу.

Варто придбати також спеціальний водовідштовхувальний спрей, яким обробляти поверхню взуття після чищення – тоді будь-яка "зустріч" з вологою на вулиці уже не лякатиме вас так сильно.

Також перед початком застосування будь-якого способу очищення замші краще ознайомитися з биркою на взутті, у якій виробник міг вказати важливу інформацію щодо догляду за виробом.

Як почистити замшеве взуття

Взуття з такого матеріалу буквально притягує до себе пил, тому чистити його потрібно регулярно. Якщо затягувати з цією важливою процедурою, матеріал виглядатиме не таким яскравим і привабливим.

Чистити замшу можна як народними засобами, так і з застосуванням придбаних у магазині. Головне правило – найкраще чистити взуття із замші "сухими методами". До "вологих методів" краще вдаватися лише тоді, коли взуття уже перебуває у дуже запущеному вигляді.

1. Очищувальна піна

Таку піну потрібно нанести на суху поверхню, після чого рівномірно розподілити і залишити на кілька хвилин. Далі її стираємо фланелевою серветкою, а пару взуття ставимо сохнути.

2. Щітка для замші

Про неї ми вже згадували вище. Таку річ можна придбати у багатьох магазинах – знайти її не важко. Зате забруднення вона очищає ефективно і не вимагає вологої обробки взуття. Наприклад, таким способом можна очищати замшу від сольових розводів, які не встигли в’їстися.

Щетка для замши
Щітка для замші/ скрін

3. Спирт і вода

За допомогою суміші цих двох інгредієнтів можна позбутися стійких плям на замші. Потрібно у 5 столових ложок води додати 1 столову ложку спирту. Цим розчином рівномірно обробити всю поверхню матеріалу. Нанести розчин на взуття можна щіткою.

Після такої обробки розчин потрібно змити із взуття сумішшю оцту та води – на 1 літр води додаємо 1 столову ложку оцту.

Як почистити замшеве взуття: 5 способів, від яких замша виглядатиме як нова
Забруднення із замші можна очистити за допомогою спирту і води/ ua.depositphotos.com

4. Скоринка сухого хліба

Про такий давно відомий метод чули, напевно, уже всі. Цей спосіб підходить лише для темної замші. Таким чином можна ефективно усунути різні забруднення, зокрема й сольові розводи. Потрібно лише потерти замшу скоринкою сухого хліба, а потім розчесати ворс щіткою.

5. Бензин або гас

До такої "важкої артилерії" варто вдаватися тоді, коли якимось чином на вашому замшевому взутті з’явилася жирна пляма. Потрібно змочити в одній із цих речовин ватний диск і потім ним протерти пляму.

У такому випадку також допоможуть крохмаль, тальк або кукурудзяна мука. Таку суху присипку потрібно залишити на свіжій плямі і зачекати, поки вона вбере у себе жир. Потім просто струсити залишки.

Що робити з висвітленими місцями

Ті місця, де раніше були плями, можуть висвітлитися. У такому разі для усунення світліших місць на коричневій замші можна натерти її кавовою гущею, а на світлій замші – натерти кашкою з розчиненого у воді тальку. Каву або тальк потрібно лишити на взутті на якийсь час, а потім залишки прибрати щіткою.

Якщо на взутті залишилися старі жирні плями, яких не вдається ніяк позбутися, можна спробувати відновити взуття за допомогою спеціальної фарби під колір замші. Фарбу потрібно нанести на суху поверхню рівномірним шаром і дати їй висохнути. Після цього не буде зайвим обробити взуття водовідштовхувальним спреєм.

Чи можна прати замшеве взуття у пральній машині

Таке взуття "любить" сухе очищення, а от прання у пральній машинці може його непоправно зіпсувати. Матеріал може відреагувати абсолютно непередбачуваним чином – замша може загрубіти, покритися тріщинами або "залисинами", стягнутися і загалом стати неохайною на вигляд. Крім цього, взуття із замші після такого прання може втратити колір і серйозно деформуватися.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти