StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Як вивести плями крові з одягу: 10 способів, які врятують ваші речі

4 жовтня 2022, 10:33оновлено 8 жовтня 2022, 14:22
Є низка ефективних способів, як вивести плями крові з одягу швидко і без зусиль.
Кровь, пятна крови, как отстирать кровь
Як відіпрати кров з одягу/ ua.depositphotos.com

Щоб позбутися плям крові на одязі, потрібно відіпрати їх якнайшвидше, адже потім вони можуть сильніше в’їстися у тканину. Проте не варто прати плями гарячою водою, адже тоді відпереться лише частина забруднення, а частина ще міцніше закріпиться.

Свіжі плями не варто намагатися витерти серветкою – так пляма тільки сильніше вбереться у шари тканини. Краще промокнути забруднення серветкою, а тоді вже намагатися відіпрати.

Якщо ви намагаєтеся відіпрати кров у пральній машині, то обирайте режим, у якому вода підігрівається до температури не вище 40 градусів. Краще використосувати порошок з ензимами – про їх наявність має вказуватися на упаковці.

відео дня

Отже, давайте розбиратися, як вивести плями крові з одягу в домашніх умовах, у тому числі – засохлі плями крові.

1. Холодна вода

Як ми вже писали вище, плями крові не можна прати у гарячій воді, щоб вони не закріпилися міцніше. А от холодна вода краще впорається з цією проблемою – потрібно просто прополоскати і потерти пляму у ній. Проте вона прибере свіжі плями, а з тими, які в’їлися, цей спосіб уже не впорається.

Стирка, стиральная машина, пятна, пятно
Плями крові потрібно прати у прохолодній воді, але аж ніяк у гарячій/ ua.depositphotos.com

2. Господарське мило

Потрібно замочити забруднену річ у прохолодній воді на годину або дві. Коли цей час мине, натерти плями господарським милом. Зачекати ще пів години, і потім випрати річ вручну.

3. Кубик льоду

Цей спосіб підійде для невеликих і свіжих плям. Потрібно підкласти знизу паперовий рушник і почати терти пляму кубиком льоду, натискаючи на нього. Під час цього варто робити невеликі паузи, залишаючи лід на плямі.

4. Перекис водню

Потрібно нанести засіб на пляму і залишити на 30 хвилин. Під час цього потрібно періодично промокати забруднення паперовою серветкою і додавати ще перекису водню. Коли пляма зникне, річ потрібно випрати повністю у пральній машині.

Проте такий спосіб не підійде для темних речей, його можна застосовувати лише на світлих тканинах.

Як вивести плями крові з одягу: 10 способів, які врятують ваші речі
Перекис водню може допомогти відіпрати плями крові/ ua.depositphotos.com

5. Крохмаль

Пляму потрібно намочити і натерти крохмалем з обох боків. Потім зачекати трішки часу, поки він висохне. Далі обтрусити його. Річ прополоскати у холодній воді й випрати повністю.

Крохмаль можна застосовувати і по-іншому: перемішати його з водою, щоб утворилася густа клейка маса, нанести товстим шаром на пляму, залишити до повного висихання і випрати.

6. Нашатирний спирт

Потрібно 1 столову ложку нашатирного спирту розчинити в 1 літрі води. У цьому розчині замочити одяг з плямою крові і залишити на декілька годин. Потім річ випрати повністю або прополоскати.

7. Сіль

Такий спосіб допоможе відіпрати засохлу кров на білому одязі та білизні. Потрібно розвести сіль у холодній воді із розрахунку 1 столова ложка на 1 літр води. При цьому така пропорція важлива, і не потрібно "для кращого результату" намагатися додати якнайбільше солі. Одяг потрібно замочити у цьому розчині ні ніч. Вранці витягнути річ з води і випрати повністю.

Як вивести плями крові з одягу: 10 способів, які врятують ваші речі
Плями крові можна відіпрати за допомогою солі/ pixabay

8. Гліцерин

Його потрібно розігріти, нанести на пляму і почати втирати ватним диском. Потім річ випрати повністю.

9. Оцет

9-відсотковий оцет потрібно налити на пляму і залишити на пів години. Потім прополоскати річ у воді.

10. Засіб для виведення плям

Такі засоби можна знайти у магазинах, вони допоможуть впоратися із засохлими плямами. Варто підбирати саме ті, які підходять під тип тканини. З умовами їхнього використання ознайомитися на упаковці. Якщо ці засоби призначені для прання у машинці, то режим потрібно обирати з низькою температурою.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти