StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Як часто потрібно прати одяг: головні правила для 12 видів речей, які повинен знати кожен

19 жовтня 2022, 14:12
Якщо не знати, як часто потрібно прати одяг різних видів, можна або зіпсувати його занадто частим очищенням, або проґавити "золотий" момент для прання.
Стирка, стиральная машина, стиральная машинка
Як часто потрібно прати одяг/ ua.depositphotos.com

У кожного з нас у шафі є речі, які брудняться значно рідше або частіше за інші. Працюєте в офісі з постійним дрескодом і змушені ходити на роботу у піджаках і сорочках? Не дивно, що велику частину вашого прання становитимуть саме ділові речі. Працюєте дистанційно з дому і надаєте перевагу зручним домашнім костюмам, у які ви одягнуті з самого ранку до вечора? Тоді саме цей одяг прийматиме на себе основний удар забруднень.

Проте як дізнатися, як часто потрібно прати одяг у залежності від його виду? Адже кидати ваші речі у пральну машинку потрібно не лише тоді, коли на них уже з’явилися досить помітні плями. Кожна річ має свій "термін використання", після якого її варто випрати.

Знати, як часто потрібно прати одяг, варто не лише для того, щоб не проґавити "золотий момент" для прання, а й щоб не прати деякі речі частіше від необхідного. Тому давайте розберемося, коли ж кидати у пральну машинку ті чи інші речі.

відео дня

1. Джинси

Такі штани брудняться не так сильно, тому рекомендується прати їх раз у два тижні. При цьому варто їх прати у практично холодній воді і без кондиціонера. Якщо кидати їх у машинку дуже часто, вони можуть просто розтягнутися.

Але це правило не поширюється на дитячі штани – їх потрібно прати частіше, адже дитина може повзати у них по траві чи землі тощо.

2. Кофти

Те, як часто потрібно прати кофту, залежатиме від матеріалу, з якого вона виготовлена. Якщо така річ пошита з шовку, кашеміру або бавовни, сміливо можете її прати після того, як одягнули двічі. Проте ті кофти, які виготовлені з шерсті або синтетики, можна кидати у машинку після п’яти одягань.

3. Дитячі повзунки

Їх потрібно прати щодня. Адже дитина може облизувати рукави свого одягу, і якщо він буде недостатньо чистим, можна тільки собі уявити, які мікроби може з’їсти малеча.

4. Білизна

Трусики варто прати після кожного одягання, а от бюстгальтер можна випрати після того, як ви його одягнули 3 або 4 рази. При цьому просто так його не варто кидати у барабан машинки – для бюстгальтера знадобиться спеціальний мішечок для прання. Краще уже придбати такий мішечок, ніж досить часто купувати таку білизну, тому що попередня не витримала навантажень під час прання.

5. Піжама

Оскільки уві сні люди схильні пітніти, то піжамі краще "влаштовувати зустріч з пральною машинкою" кожні три дні. Особливо це стосується літного періоду, під час якого ми пітніємо вночі значно частіше, а також у разі хвороби. Це можна робити і частіше, якщо ви бачите у цьому потребу.

6. Постільна білизна

Постільну білизну варто прати раз у тиждень. І тут необхідно дотримуватися важливих правил – прати у воді за температури не менше 60 градусів, обравши найбільш оптимальний пральний порошок та кондиціонер.

7. Подушки і ковдри

Правильна відповідь – кожні три місяці. І якщо у вас не виходить самостійно випрати їх вдома, то варто віднести у хімчистку. Проте ігнорувати це питання не варто, адже всередині подушок можуть накопичитися мікроскопічні кліщі, котрі викликають алергію.

Раніше Главред розповідав, як почистити і випрати пір’яну подушку в домашніх умовах, і перераховував головні правила.

8. Рушники

Прати рушники рекомендується після трьох використань. При цьому після кожного попереднього вони мають сушитися на відкритому сонці, а не у темному вологому приміщенні типу ванни.

9. Шкарпетки і колготки

Такі речі потребують прання щоразу після того, як ви їх одягнули. Навіть якщо візуально вони здаються чистими, не дозвольте себе обманути.

10. Світшоти і худі

Буде достатньо прати їх після того, як ви їх одягнули шість або сім разів. Адже вони не торкаються до тіла – зазвичай під них одягається футболка.

11. Штани і спідниці

У цьому разі достатньо дотримуватися правила, як і в попередньому пункті. Сміливо кидайте їх у машинку, якщо одягнули шість-сім разів. Якщо, звісно, ви раніше не поставите на них якусь помітну пляму.

12. Сукні і блузки

Буде достатньо прати їх після того, як ви їх одягнули двічі або тричі. Якщо ж ви ходили на прогулянку в сукні спекотнім літнім вечором і спітніли – зрозуміло, що краще її випрати і після одного разу.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти