StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Чим відрізняється рафінована олія від нерафінованої: відповідь просто вб'є наповал

26 жовтня 2023, 01:30оновлено 29 жовтня 2023, 20:47
233532
Що краще рафінована або нерафінована олія - несподівана відповідь здивує досвідчених господинь.
масло
Що корисніше рафінована або нерафінована олія / Колаж: Главред, Фото: УНІАН

На полицях супермаркетів величезний вибір рослинної олії на всі смаки. Від соняшникової та оливкової, до кукурудзяної та соєвої.

При цьому олія також відрізняється і за своїми якостями. Нерідко можна побачити в продажу як рафіновану, так і не рафіновану олію.

Багато визначають свій вибір рослинної олії за смаковими характеристиками. Однак є і загальновизнані характеристики, які необхідно враховувати.

відео дня

Більше на цю тему читайте у матеріалі Главреда: "Чи можна смажити м'ясо на салі: несподівана відповідь просто вразить наповал".

На якій олії краще смажити

При виборі рослинної олії варто враховувати одну особливість, а саме - нерафінована олія проходить лише механічну фільтрацію. У свою чергу рафінована рослинна олія вважається більш очищеним продуктом.

Це також є причиною того, що рафінована олія не виділяє шкідливих канцерогенів. Крім того, під час використання її при обсмажуванні на сковороді рафінована олія не буде диміти і пінитися.

Що корисніше рафінована або нерафінована олія

Незважаючи на те, що кулінари не рекомендують обсмажувати продукти на нерафінованій олії, в ній містяться корисні мікроелементи. У нерафінованій соняшниковій олії зберігається максимальна кількість корисних речовин:

  • жиророзчинні вітаміни А (корисні для зору);
  • вітаміни D (забезпечує засвоєння кальцію);
  • вітаміни Е (антиоксиданти);
  • вітаміни K (для згортання крові);
  • вітаміни F (знижує "шкідливий" холестерин);
  • омега-6 жирні кислоти.

Чи можна готувати на нерафінованій олії

Кулінари попереджають про те, що нерафінована олія годиться тільки для заправки салатів. Адже така олія не витримує нагрівання більше 107 °C. Цим вигідно відрізняється рафінована олія, якій зберігає стійкість при нагріванні до 227 °C. Однак кращим варіантом є дезодорована олія, адже її кінцева точка при нагріванні ще вище – 232 °C.

У чому шкода рафінованої олії

Незважаючи на очевидні плюси використання рафінованої олії, дієтологи запевняють, що є певні ризики. Наприклад, при їїо постійному вживанні існують ризики накопичення трансжирів і канцерогенів в клітинах організму. Це може спровокувати розвиток небезпечних хвороб – від гормональних і серцево-судинних, до атеросклерозу.

Більше новин:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти