Язик зламати можна: яке найдовше ім'я та прізвище в Україні - понад 100 букв

5 жовтня 2024, 05:03
155
Українські прізвища мають багатогранну історію та унікальне походження. Главред з'ясував, як виглядає найдовше в Україні ім'я та прізвище.
Язик зламати можна: яке найдовше ім'я та прізвище в Україні - понад 100 букв
Яке найдовше прізвище та ім'я в Україні - вимовити зможуть не всі / Колаж Главред, фото: скріншот із відео, ua.depositphotos.com

В Україні є люди, які не бояться виділятися навіть своїм паспортом. Один із таких – тернополянин, який змінив своє ім’я та прізвище, зробивши їх найдовшими у країні. Чоловік відмовився показати своє обличчя на публіку, проте розповів свою історію в ефірі місцевого телеканалу "T1".

Яке найдовше прізвище в Україні

За його словами, рішення змінити паспортні дані він прийняв ще у 24 роки. Якби дізнався про таку можливість раніше, то зробив би це з 16 років. Наразі його документи змінилися вже вчетверте, і з кожним разом ім’я та прізвище ставали довшими.

"Підтекст у тому, що я ніби Володимир (тобто я хочу бути в мирі зі всім). А друга частина означає, що я до всього серйозно ставлюся, а грім, град, означають, що намагаюся дати опір всьому", - каже тернополянин Бронівогневладислав-Едуардолеонардоконстантинослав Володимиренклименжільєнко-Громинревинградинтеменко Миколайович, чиє прізвище і ім'я вважається найдовшим в Україні.

Ім’я та прізвище у паспорті виглядає так:

"Бронівогневолодислав-Едуардолеонардоконстантинослав Володимиренкліменжільєнко-Громінревінградинтеменко".

Загалом, ім'я та прізвище чоловіка складається із понад 100 букв.

Чоловік розповів, що під час створення свого незвичайного імені та прізвища орієнтувався на дані з Вікіпедії, де поєднував елементи з різних українських прізвищ.

Дивіться відео про те, яке прізвище вважається найдовшим:

Експериментатор пояснює, що метою такого кроку було показати, що він має право на самостійний вибір і контроль над власним життям. Це стало своєрідною відповіддю на постійний тиск з боку батьків у дитинстві. Незважаючи на те, що в паспорті у чоловіка залишився слід батьківського імені — по батькові "Миколайович" — він прагнув максимально дистанціюватися від нав’язаних суспільних норм.

Друзі вже звикли до його незвичного імені, скорочуючи його до "Добронік" або "Доброні-вогня Владислав". У банківських установах до подібних змін також ставляться без зайвих запитань.

Звідки беруться українські прізвища

Професійний генеалог і автор популярного YouTube-каналу "Хроніки генеалога" Ярослав Сумишин пояснює, що вивчення походження українських прізвищ є важливою частиною родознавства.

Ярослав Сумишин класифікує українські прізвища за чотирма основними групами:

  • Шляхетські прізвища: Прізвища, що мають суфікси -цьк-, -ськ-, -ськ, як-от Крушельницькі, Карпінські, Вербицькі, Левандовські, утворювались від назв населених пунктів або місцевостей, якими володіли їхні роди. Наприклад, прізвище "Вишневецький" походить від Вишнівця, а "Шептицький" — від Шептиці.

"Ці прізвища вказують на родові володіння і підкреслюють приналежність до шляхетського роду", — пояснює Сумишин.

  • Придомки та найменування: Це так звані "вигадані" прізвища, що створювались для відрізнення різних гілок одного роду. Наприклад, Совінські або Яворські.

"Придомок — це свого роду прізвисько, яке згодом стало основним прізвищем", — додає експерт.

  • Посполиті прізвища: Прізвища, утворені від імен родоначальників (патронімічні та матронімічні форми), як-от Антонюк, Гавриляк, Федоренко, Марфич. Ці прізвища зазвичай утворювались від власних імен прабатька або праматері, зокрема й від представників інших етносів.
  • Професійні та соціальні назви: Прізвища, утворені від професій або занять: Бондар, Кравець, Майстренко, Столярчук.

"Такі прізвища були особливо поширеними, адже відображали діяльність особи", — зазначає Сумишин.

Як закінчуються українські фамілії - які прізвища суто українські

Експерт виділяє три основні способи творення українських прізвищ:

  • Патронімічні суфікси: -енко, -ук, -юк, що вказують на батька чи діда. Наприклад, Петренко, Даниленко.
  • Суфікси, що вказують на професію чи діяльність: -ай, -ій, -ун. Наприклад, Коваль, Скрипаль, Маляр.
  • Суфікси, що вказують на місце проживання: -ськ-, -цьк-, -зцьк. Наприклад, Грабовський, Миргородський.

Дивіться відео про те, звідки беруться прізвища:

Які прізвища суто російські

Багато українських прізвищ зазнали змін під впливом русифікації. Наприклад, прізвища на -ов та -ев не є винятково російськими.

"Це спільний тип прізвищ, поширений і серед інших слов’янських народів", — наголошує Ярослав Сумишин.

Як дізнатися про походження свого прізвища

Генеалог підкреслює важливість дослідження походження власного прізвища, адже воно може розкрити історію роду та допомогти зрозуміти, наскільки древнім є ваше прізвище.

"Найкращий спосіб дізнатися походження прізвища – це звернутися до метричних записів і дослідити церковні книги", - радить Сумишин.

Що відомо про YouTube-канал "Хроніки генеалога (CHG)"

YouTube-канал "Хроніки генеалога (CHG)" присвячений дослідженню генеалогії, історії українських родів, та цікавим фактам про минуле. Канал поступово набирає популярності, публікуючи змістовні матеріали про дослідження родоводів, історичні постаті та джерела, що допомагають зрозуміти коріння та походження українських сімей. Канал є частиною більшого проекту, який включає однойменний сайт "Хроніки генеалога", де регулярно публікуються статті на генеалогічну тематику​. Аудиторія каналу - понад 17 тисяч користувачів.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти