StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Тільки не в смітник: чому розумні дачники запасаються кавовою гущею цілий рік

5 лютого 2024, 18:00оновлено 6 лютого, 17:19
Главред з'ясував, чому досвідчені садівники не викидають кавову гущу та чому вона може бути корисною для збільшення урожаю.
Тільки не в смітник: чому розумні дачники запасаються кавовою гущею цілий рік
Добриво із кавової гущі - яка користь від кавової гущі / Колаж Главред, фото: скріншот із відео, ua.depositphotos.com

Смакувати кавою люблять не лише люди, а й рослини. Особливо корисною для них є гуща, яка залишається після варіння кави. Отже, викидати кавову гущу не варто вона є чудовим добривом для рослин. Про це в ефірі "Сніданку з 1+1" розповів садівник Павло Дем'янчук.

Чому кавова гуща є корисною для рослин

Загальновідомо, що в кавовій гущі навіть після термообробки залишається велика кількість мінералів і мікроелементів. Застосовувати кавову гущу добре абсолютно для всіх городніх і садових рослин. Вона містить у собі азот, фосфор, калій і кальцій.

Азот відповідає за ріст рослини. Фосфор стимулює розвиток кореневої системи. Кальцій відповідає за розвиток і харчування листя та коріння. Калій робить рослину стійкою до холодів і морозів.

Якщо вам цікаво дізнатись більше про користь кави для людського організму, рекомендуємо наш матеріал: Кава - як ліки: лікар розповіла, від яких смертельних захворювань врятує напій.

Завдяки калію у рослини зміцнюється імунітет до хвороб. Калій допомагає рослині добре перебути зиму. Крім перелічених, у кавовій гущі містяться ще вуглеводи, залізо, мідь та інші мікроелементи і вітаміни для рослин.

Павло Дем'янчук наголошує на тому, що кава прекрасно пристосовується до будь якого грунту. Кавова гуща, додана в грунт, значно розпушує його. Грунт стає пухким і повітряним, а це сприяє кращому проникненню кущу до коренів.

Дивіться відео про те, як чому кавова гуща є гарним добривом для рослин:

Як потрібно підживлювати рослини кавовою гущею

Кавову гущу можна додавати в компост або воду для поливу, можна розсипати навкруг рослин. Так, для кущів і чагарників рекомендована доза - 3 склянки гущі, які потрібно рівномірно розсипати навколо багаторічних рослин і ретельно перемішати.

Висушена кавова гуща, розкладена на поверхні грунту шаром у два три сантиметри, є чудовою мульчею. Вона тривалий час не дає волозі випаровуватися з грунту після поливу або дощу, запобігає утворенню на ньому земельної кірки і позбавляє від необхідності розпушування.

За словами садівника Павла Дем'янчука, користуватись таким методом підживлення можна не частіше ніж раз на місяць.

Захист від мурах та слимаків

Крім того, деякі садівники вказуєтть на те, що кавова гуща відлякує слимаків і равликів. Запаху кави не люблять мурахи. Водночас, кавове добриво подобається дощовим черв'яками.

Автор YouTube каналу "Сад і садівник" Валентина із Прикарпаття наголошує на тому, якщо в грунті є дощові черв'яки, значить, тут же добре себе почувають і корисні грунтові мікроорганізми. Кавову гущу вносять в компостні ями. Вона сприяє швидшому дозріванні компосту і збагачує його магнієм.

Вона також радить не застосовувати застосовувати каву, яку нещодавно перемолоти і яка не зварена в якості добрива для рослин.

"Таким порошком можна серйозно ушкодити коріння рослин за рахунок високої концентрації в ньому азоту. Щоб кавова гуща гарно зберігалася, її потрібно просушити. Висушена в духовці кавова гуща довго зберігається і не покривається пліснявою", - робить висновок садівниця.

Дивіться відео про те, як правильно використовувати кавову гущу в якості добрива:

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти