StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Таємниця розкрита: чому насправді в СРСР заборонили кетчуп і до чого тут США

16 липня 2024, 17:13оновлено 17 липня, 17:33
6060
В магазинах СРСР часто продавали різноманітні томатні соуси, однак кетчупу серед них не було. Главред з'ясував, чому в СРСР забороняли кетчуп.
Таємниця розкрита: чому насправді в СРСР заборонили кетчуп і до чого тут США
Чому в СРСР заборонили кетчуп - що відомо про заборони в СРСР / Колаж Главред, фото: скріншот із відео, pixabay

У СРСР кетчуп був рідкістю і не мав такої популярності, як у західних країнах. Виробництво і споживання кетчупу в Радянському Союзі обмежувалося кількома причинами. Про те, чому в СРСР забороняли кетчуп розповів у своєму відео на YouTube український блогер із ніком Alex Moss.

Якщо вам цікаво дізнатись більше про реалії життя в СРСР, рекомендуємо наш матеріал: Чому в СРСР не робили балкони на першому поверсі: на це є цілих 3 причини.

Як в СРСР з'явився кетчуп

За словами блогера, усім відомий і багатьма улюблений кетчуп з'явився в СРСР у другій половині 30-х років минулого століття. У 1936 році Сталін відправив наркома харчової промисловості Анастаса Мікояна на кілька місяців до Америки, щоб той ознайомився з найпопулярнішими продуктами і купив технологію виробництва та ліній з їх виготовлення.

"Так, у СРСР з'явилося виробництво консервів, напівфабрикатів, хліба, морозива, шампанського, майонезу, ковбаси, сосисок, згущеного молока, кукурудзяних пластівців, кетчупу і багато чого іншого. Налагодити виробництво кетчупу в СРСР виявилося нескладно. Помідорів у країні вистачало, а виробниче обладнання було простим", - йдеться у відео.

Як зазначає автор, єдиним постачальником кетчупу на радянський ринок стало підприємство Главконсерв, Мінхарчопрому СРСР.

"Одразу після появи кетчупу на прилавках магазинів, радянські громадяни, які не звикли до гастрономічних надмірностей, поставилися до нього насторожено. Попитом він не користувався, і тоді Главконсерв розгорнув масштабну рекламну компанію", - вказує блогер.

За даними видання "Про цікаве", кетчуп почали рекламувати скрізь, де тільки можна. Друкарні друкували тисячі плакатів і брошур для магазинів, а в газетах виходили статті на тему кетчупу. Громадянам рекомендували додавати кетчуп скрізь, де тільки можна. У страви з м'яса, риби і борошна, а також в овочеві салати і навіть у солоний оселедець. Як приклад наводили процвітаючу Америку.

"Так, на рекламі часто вказувалося, що в Америці на кожному столику ресторану і в кожної господині в буфеті стоїть пляшечка кетчупу. Вимагайте кетчуп заводів Главконсерву у фірмових магазинах "Союзконсервзбуту" і в інших продуктових магазинах", - зазначають журналісти.

Скільки коштував кетчуп в СРСР

Alex Moss продовжує, що ціна на кетчуп в СРСР була доступна для більшості громадян.

"У 1937 році пляшечка кетчупу вагою 250 грамів коштувала 1 рубль 60 копійок, вагою 500 грамів - 2 рублі 25 копійок. Для порівняння, булка хліба коштувала 1 рубль 70 копійок, десяток яєць коштував 3 рублі 50 копійок, а кілограм м'яса коштував від 7 до 10 рублів", - порівнює він.

Крім того, у 1939 році в Союзі було видано книгу про здорову і смачну їжу - кулінарну біблію радянської людини. Вона радила заправляти кетчупом борщі та рекомендувала готувати баклажани, смажені з кетчупом, рисову кашу з кетчупом і сиром тощо. Крім цього, довідник рекомендував змішувати кетчуп із майонезом. Згодом американський кетчуп полюбився і громадянам СРСР.

Дивіться відео про те, чому в СРСР заборонили кетчуп:

Чому в СРСР заборонили кетчуп

Як додає блогер, жителі СРСР змогли насолоджуватися цим продуктом всього 5 років.

"Після нападу Німеччини на Радянський Союз 1941 року, виробництво кетчупу як товару не першої потреби зупинилося. Після закінчення Другої світової війни між СРСР і США почалася гонка озброєння, так звана "холодна війна". США з друга і військового союзника, який провів повну індустріалізацію країни, що розвивається, перетворилися на потенційного супротивника, а потім і на ворога", - зазначає він.

У відео роблять висновок, що за таких умов і мови не могло бути про те, щоб пропонувати громадянам продукти американського походження. У виданні книги про смачну і здорову їжу 1952 року вже не було навіть і згадки про кетчуп.

"Сам термін "кетчуп" було заборонено. Незабаром у продаж надійшли томатні соуси "краснодарський", "південний", "гострий" і "шашличний". Однак на смак вони сильно поступалися американському кетчупу. Ситуація змінилася в 60-х роках, коли в СРСР почали завозити "болгарський" кетчуп, який одразу ж став дефіцитом", - вказує блогер.

Однак, заборонивши американський кетчуп, влада СРСР чомусь не заборонила американські автомобілі, які випускали під назвою "ГАЗ", не заборонила інші заводи, що випускали товари і продукти на американських лініях і за американськими технологіями.

"Американський кетчуп знову з'явився на прилавках СРСР тільки наприкінці 80-х років, коли в країні тривав процес перебудови. Такий підхід дуже сильно нагадує сучасну Росію", - резюмував у своєму відео український блогер із ніком Alex Moss.

Що відомо про YouTube-канал "Alex Moss"

YouTube-канал "Alex Moss" - український канал, автор якого розповідає про цікаві факти та новини, які безпосередньо стосуються історії та сучасності України. У відео, блогер спростовує російські пропагандистські наративи про Україну та розкриває правду про життя в Росії та СРСР.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти