StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Чому не можна плутати "кріп" та "окріп": якої помилки треба з усіх сил уникати

16 вересня 2024, 14:09оновлено 17 вересня, 14:50
466
Ці слова дуже схожі за своїм звучанням, тому їх нерідко плутають, хоча це є дуже великою помилкою.
Ольга Багний, украинский язык
Чому не можна плутати "кріп" та "окріп"/ колаж: Главред, фото: скрін, unsplash.com

В українській мові є низка слів, які дуже подібні за своїм звучанням і написанням, і через це нерідко може виникнути плутаниця у їхньому вживанні. Наприклад, досить легко переплутати у мовленні слова "кріп" та "окріп", адже вони відрізняються всього однією літерою.

Радимо також прочитати матеріал: Знайти 4 відмінності між двома моряками зможуть тільки найкмітливіші: загадка на швидкість

Про різне значення цих слів і те, як їх вживати і не плутати, нагадала автор і ведуча програми "Правильно українською" на "Радіо Трек" Ольга Багній.

відео дня

"Різницю між кропом та окропом, напевно, знають всі. Про всяк випадок нагадаю, що окріп – це дуже гаряча вода, або вода, яка щойно закипіла – кип’яток (до речі, слово кип’яток також є в українській мові). А кріп – це рослина", – зазначила вона.

Також Багній пояснила, що означає вислів "купаний в окропі".

"Але чи доводилося вам чути такий вислів, як "купаний в окропі"? "Купаною в окропі" називають людину дуже запальну, шибайголову. Так і кажуть: "О, та він купаний в окропі", – пояснила вона.

Дивіться відео з поясненням, чому не можна плутати "кріп" та "окріп":

Хто така Ольга Багній?

Ольга Багній – автор і ведуча програми "Правильно українською" та ще двох радіопрограм на "Радіо Трек". Веде TikTok-канал про українську мову.

Раніше Ольга Багній пояснила, що таке "шаруга". Із таким погодним явищем ми стикаємося досить часто, проте лише одиниці знають, що насправді означає такий термін.

Також раніше Ольга Багній розповіла, що означає "ні на шаг" і чому багато хто помиляється щодо цього вислову. Насправді значення цього словосполучення зовсім не таке, як можна подумати спочатку.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти