StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Небезпека серйозна: що категорично не можна робити з яйцями перед приготуванням

4 квітня 2024, 16:25
Багато хто вважає, що миття курячих яєць перед використанням важливе з точки зору безпеки їжі, однак експерти наголошують на тому, що це може бути небезпечним.
Небезпека серйозна: що категорично не можна робити з яйцями перед приготуванням
Чи потрібно мити яйця перед приготуванням - відповідь нутриціолога / Колаж Главред, фото: скріншот із відео YouTube

Деякі господині впевнені, що потрібно мити курячі яйця перед використанням. Нібито, це допомагає видалити бруд, мікроби та інші забруднення, які можуть бути на шкаралупі. Однак, експерти вважають цю думку хибною. Нутриціолог та фізіолог Ольга Дорош у своєму Instagram відповіла на поширене питання про те, чи потрібно мити яйця перед приготуванням.

За її словами, кури та інша домашня птиця можуть переносити бактерії сальмонели на шкарлупі через контакт із фекаліями. Крім того, ці бактерії можуть міститись і всередині яєць.

За даними CDC (Центру з контролю й профілактики захворювань США) з кожних 20 000 яєць одне - заражене сальмонелою.

відео дня

Як зменшити ймовірність захворювання через яйця (CDC)

  • Купуйте яйця в магазинах, де вони зберігаються в холодильнику. Щоразу коли люди купують яйця на ринку - ризик заразитись зростає;
  • зберігайте яйця в холодильнику при 4,4 градусах і нижче. Якщо в яйцях є бактерії, вони швидко розвиватимуться при ксімнатній температурі;
  • купллені яйця варто з'їсти впродовж 3, максимум 5 тижнів;
  • відразу викидайте розбиті яйця;
  • варіть яйця поки жовток і білок не стануть твердими;
  • використовуйте мило та гарячц воду для миття рук та предметів, що контракували із сирими яйцями;
  • не можна мити яйця наперед для зберігання і загалом рекомендацій мити немає.

Чому не можна мити курячі яйця

Нутриціолог зазначає, що миття яєць перед приготуванням може збільшити ризик зараження сальмонелою, оскільки вода, особливо холодна, може "всмоктуватись" в яйце через пори в шкаралупі.

Вона наголошує, що для того, щоб очистити яйце від курячих фекалій або сміття можна дотримуватись наступних рекомендацій.

Як безпечно відмити яйце від фекалій

  • Можна витерти видимі забрудення (пір'я, фекалії, тощо) вологим рушником, після чого висушене яйце покласти до холодильника;
  • також радять взяти окрему миску і мити яйце по одному в гарячій воді (вода має бути на 11-20 градусів вища за температуру яйця!)
  • після миття яйця важливо одразу почати процес його приготування, а руки та поверхні, що з ними контактували - ретельно вимити з милом.

Крім того, Ольга Дорош з посиланням на FDA (управління з продовольства і медикаментів США) зазначає, що варто уникати миття яєць в кухонній раковині.

"Це допоможе запобігти забрудненню кухонних поверхонь. Якщо це неможливо, продезинфікуйте всі поверхні та раковину після очищення яєць", - написала вона.

Ольга Дорош наголосила на тому, що не можна намивати яйця наперед та зберігати їх в мокрому вигляді в холодильнику. Також, загалом не варто зберігати яйця на балконі, в коморі, тощо.

Дієтолог категорично не радить замочувати яйця у воді, спецрозчинах, тощо.

Вона застерігає від тертя яєць губкою або іншими засобами. Адже, внаслідок таких дій може пошкодитись оболонка яйця і сальмонела "помандрує всередину яйця".

Хто така Ольга Дорош

Ольга Дорош - дипломований нутриціолог і фізіолог, співзасновниця школи здорового харчування NODIET. Отримала ступінь магістра на Біологічному факультеті Львівського національного університету імені Івана Франка, де вивчала фізіологію людини і тварин. Свої знання з нутриціології Ольга здобула у Fitness Academy, Olimpia, USDA, Stanford University, LMU, і вона отримує сертифікацію PN1. Займається нутриціологією з 2015 року, маючи за плечима 8 років наукової діяльності в галузі фізіології та медицини.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти