StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Вони є майже у кожного: 10 безглуздих частин тіла, про існування яких ви навіть не підозрювали

24 грудня 2023, 17:05
1345
У нашому тілі є безліч органів і м'язів, які вже не потрібні.
Рудименти в тілі людини
Рудименти в тілі людини / Колаж Главред, фото freepik

У людському тілі 78 органів, і ще сотні частин, якщо вважати окремі кістки, м'язи і залози. І хоча ми покладаємося на багато з них, щоб залишитися в живих - серце, мозок і легені, вчені зараз вважають деякі з них абсолютно безглуздими.

Ці частини тіла, офіційно називається рудиментарними і в процесі еволюції стали практично непотрібними. Можливо, колись вони допомагали захищати наших предків, але тепер це просто зайва вага.

Ви, напевно, чули про ті, які найчастіше видаляють або про які говорять, наприклад, про зуби мудрості та чоловічі соски. Але є ще 10" запасних частин", про які ви, мабуть, навіть не знали, пише The Sun.

відео дня

Третя повіка

У всіх людей є третя повіка або мигальна перетинка. Але ця крихітна складка тканини біля слізного каналу в куточку ока насправді досить безглузда.

Колись вона покривала все очне яблуко і забезпечувала нашим предкам додатковим захистом - приблизно так само, як у птахів, рептилій і деяких ссавців є якась зволожуюча напівпрозора плівка над очима. Тепер це просто маленький клапоть шкіри, який насправді не потрібен.

Довгий долонний м'яз

Довгий долонний м'яз - ще одна частина тіла, без якої, на думку вчених, можна обійтися. Насправді вона настільки марна, що у 15 відсотків нині живих людей її немає. Дослідження показують, що цей м'яз передпліччя не дає ніякої додаткової сили руці, хвату або захоплення.

Ви можете перевірити, чи є у вас palmaris longus, витягнувши руку і доторкнувшись великим пальцем до мізинця. Якщо ви побачите підняте сухожилля посередині зап'ястя, то у вас є цей м'яз!

Дарвінів горбок

У багатьох людей на верхній частині вух є крихітний горбок або округла ділянка шкіри, офіційно звана горбком Дарвіна. Деякі вішають на нього прикраси після проколювання, але це майже все, на що він годиться.

У деяких країнах, в тому числі в Індії та Швеції, вона зустрічається частіше. Свою назву ця часточка отримала після того, як Чарльз Дарвін згадав про неї у своїй книзі "Походження людини".

Вушні м'язи

Ще одна частина вуха, яка нам не дуже потрібна, - це група м'язів, які називаються вушними м'язами. Історично вони могли б стати в нагоді таким тваринам, як мавпи і кішки, яким потрібно рухати вухами, щоб добре чути.

Але люди прекрасно обходяться своїми вухами, прикріпленими до боків голови. Більшість людей взагалі не користуються цими м'язами, але деякі щасливчики можуть ворушити ними по команді - хоча насправді це просто трюк для вечірки.

М'язи, що піднімають волосся

Можна стверджувати, що цей пункт не зовсім марний, оскільки у нього є своя функція, але вчені сходяться на думці, що в сучасному світі він не є необхідним.

Arrector pili - це крихітний м'яз, з'єднаний з кожним волосяним фолікулом і шкірою. Коли вона скорочується, волосся стає дибки, а на шкірі з'являються "мурашки". Так організм намагається зберегти тепло, коли йому холодно. Однак у нас на тілі набагато менше волосся, ніж у наших густошерстих предків, тому вони забезпечують дуже мало реальної ізоляції.

Пірамідальні м'язи

Парні пірамідальні м'язи - це невеликі трикутні м'язи, розташовані у верхньому шарі м'язів живота.

Вони є не у всіх (приблизно у 80% людей), і по-справжньому помітні тільки у людей з кубиками (вважайте, що це вертикальна лінія посередині черевного преса у деяких людей). Деякі дослідження пов'язують пірамідальні м'язи з ерекцією пеніса або вертикальною поставою, але їх функція незрозуміла.

Вомероназальний орган

Ви коли-небудь чули про вомероназальний орган? Ймовірно, ні. Багато людей живуть зовсім без нього (скільки саме - невідомо), але у деяких залишки його все ж пробиваються крізь кінчик носа. Цей орган, який також називають органом Якобсона, присутній у багатьох ссавців, рептилій та земноводних і відіграє роль у соціальній та сексуальній поведінці завдяки своїм феромонним рецепторам та стимулюючому впливу на секрецію гонадотропного гормону, йдеться в огляді, опублікованому в журналі Cureus.

Однак дані свідчать про те, що у людей, які є його носіями, він не функціонує, йдеться в книзі "Нервова система людини (третє видання)".

Аденоїди

Відразу за мигдалинами, де горло з'єднується з носовою порожниною, розташовані аденоїди. Хоча вони допомагають дітям розвивати імунну систему і допомагають дорослим боротися з інфекціями, лікарі вважають, що їх можна видаляти без серйозних наслідків, оскільки до зрілого віку вони стають маленькими або майже не ростуть.

Набряклі аденоїди можуть призвести до хронічних синусових інфекцій та загострення алергії.

Тимус

Ще одна частина тіла, про яку часто говорять, що у неї немає призначення, - вилочкова залоза. Вона розташована за грудиною і відіграє важливу роль у розвитку імунної системи у плода і новонародженого, але дорослі можуть прекрасно жити і без неї, стверджує Гарвардський університет здоров'я.

Фабелла

І нарешті - фабелла. Ця маленька кістка розташована в сухожиллі за коліном і служила колінною чашечкою у мавп Старого Світу.

Вважалося, що вона зникла в ході еволюції людини, але експерти стверджують, що за останнє століття вона відродилася, і зараз зустрічається в три рази частіше, ніж 100 років тому. За даними дослідження, опублікованого в Journal of Anatomy, вона також може бути причиною остеоартриту коліна - хворобливого стану суглобів, яке погіршується з часом. Деякі експерти зараз кажуть, що фабеллу слід видаляти в плановому порядку, якщо вона виявлена.

До непотрібних, на перший погляд, частин тіла, про які ви, ймовірно, вже знаєте, відносяться також зуби мудрості, волосся на тілі, чоловічі соски і куприк.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти