StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Не професія: що означає слово "лікарша" в українській мові - Авраменко відповів

4 вересня 2023, 18:30оновлено 4 вересня 2023, 22:54
Мовознавець наголосив, що суфікс -ш- позначає не професію. На позначення професії чи посади потрібно використовувати суфікс -к(а).
Авраменко
Що означає слово "директорша" в українській мові? / Колаж: Главред, фото: скріншот із відео

Відомий вчитель та мовознавець Олександр Авраменко у своєму експрес-уроці з української мови розповів про творення фемінітивів.

"Сьогодні поговоримо про підступні суфікси, з якими треба бути обережними. От, усі ми вже звикли до творення так званих фемінітивів – назв жіночого роду за видом діяльності. Скажімо, продавчиня, соціологиня, чиновниця, боржниця, директорка…", - сказав Авраменко в ефірі "Сніданку з 1+1".

Як підкреслив мовознавець, іноді українці додають не той суфікс і "промахуються". Наприклад, директорша, лікарша, генеральша.

відео дня

Авраменко наголосив, що суфікс -ш- позначає не професію. Директорша – це дружина директора, лікарша – дружина лікаря, генеральша – дружина генерала.

Не професія: що означає слово 'лікарша' в українській мові - Авраменко відповів
Скріншот

"На позначення професії чи посади потрібно використовувати суфікс -к(а): директорка, лікарка, генералка. Але уникайте цього суфікса в іменах: Галька, Людка, Нінка. Такі імена звучать грубо і з відтінком зневаги", - зауважив відомий вчитель України.

Не професія: що означає слово 'лікарша' в українській мові - Авраменко відповів
Скріншот

Насамкінець мовознавець закликав українців дбати про те, щоб наша країна говорила грамотно.

Нагадаємо, раніше Олександр Авраменко у своєму експрес-уроці з української мови збагатив словник громадян колоритними українськими словами, які ми незаслужено забули. Так, мовознавець відповів, як українською сказати "странный случай".

Також Авраменко розповідав про поширені помилки у мовленні, які допускають громадяни. Зокрема, відомий вчитель України відповів, як правильно назвати "лімузін" українською.

Вас може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти