StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Чи можна солити сало йодованою сіллю: несподівана відповідь для господинь

29 листопада 2023, 12:21
Главред з'ясував, чи можна використовувати йодовану сіль для консервації або соління продуктів та яку сіль краще використовувати для засолювання сала.
Чи можна солити сало йодованою сіллю: несподівана відповідь для господинь
Чи можна солити сало йодованою сіллю - лайфхак для консерування / Колаж Главред, фото: ua.depositphotos.com

Наші мами та бабусі вчили нас категорично уникати йодованої солі при засолюванні та консервуванні овочів. За їх словами, для цього підходить тільки сіра кам'яна сіль, але чи актуальна така заборона зараз?

Чи можна консервувати та засолювати продукти йодованою сіллю?

Експерти стверджують, що йодована сіль – це звичайна сіль, до якої додають йод. Вживання цього продукту є складовою частиною профілактики захворювань щитоподібної залози. У сучасному виробництві солі не використовується чистий йод.

Кілька десятків років тому сіль дійсно збагачували йодидом калію. Такий склад негативно впливає на смак і колір овочів при засолюванні. Ще одну небезпеку представляє речовина тіосульфат натрію, що входить до складу такої солі.

відео дня

Однак варто зазначити, що йодовану сіль з цією добавкою не знайти на полицях сучасних магазинів. Калій йодид замінюють йодатом, а натрію тіосульфат видаляють. Тому збагачена йодом сіль більше не загрожує вашій консервації та не впливає на колір, смак і консистенцію продукту.

Якою сіллю краще засолювати сало?

Для засолювання сала можна використовувати різні види солі, зокрема і йодовану. Однак краще використовувати натуральні види солі без додаткових добавок. Ось декілька типів солі, які можна використовувати:

  • Кам'яна сіль (морська сіль): Це натуральна сіль, яка отримується випаровуванням морської води. Вона містить різноманітні корисні мінерали та не містить додаткових речовин.
  • Гімалайська сіль: Це рожева сіль, яка видобувається з гімалайських гірських копалень. Вона також містить корисні мінерали та має неповторний смак.
  • Сіль без додатків: Зазвичай найчистіша форма солі, яку можна знайти. Вона не містить йоду, антизгущувачів або інших добавок.

Вибір залежить від ваших власних вподобань щодо смаку та доступності продуктів у вашому регіоні. Пам'ятайте, що важливо дотримуватися рецепту засолювання та не використовувати занадто багато солі, оскільки зловживання сіллю може бути небезпечним для здоров'я.

Чому скрізь потрібно додавати йодовану сіль?

Як зазначила гастроентеролог Ірина Парфьонова, дуже важливим є вміст у солі натрію та хлору. Для приготування їжі вона радить обирати йодовану сіль.

Йод, що міститься лише в йодованій солі, практично не втрачається під час обробки їжі. Кількість йоду, яка входить до складу солі не є токсичною, а коштує йодована сіль майже стільки ж, скільки звичайна кам'яна.

Також вас може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти