StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Кішка робить одну важливу дію, якщо вибачається: як коти відчувають провину

17 лютого 2024, 04:50оновлено 17 лютого, 15:31
Главред з'ясував, чи можуть коти відчувати провину за свої вчинки та як ці домашні улюблені можуть вибачатись перед своїми господарями.
Кішка робить одну важливу дію, якщо вибачається: як коти відчувають провину
Чи відчувають кішки провину - як кіт вибачається перед людиною / Колаж Главред, фото: скріншот із відео

Коти не можуть відчувати провину так, як люди. Оскільки вони дуже допитливі тварини, коти дуже часто пустують. Вони можуть перекинути прикраси, помочитися де не слід або подряпати все, що знаходиться в межах досяжності. Це нормальна поведінка для котів, оскільки вони вважають своє середовище і предмети в ньому своїми. Зооексперт Мірен Азурменді розповіла AnimalWised про те, чи відчувають коти провину перед людьми та як коти можуть вибачатись.

Чи відчувають коти провину

Мірен Азурменді вказує на те, що як і інші тварини, коти відчувають провину не так, як люди. Провина - це складна емоція, пов'язана з самосвідомістю, мораллю та розумінням добра і зла. Хоча коти розумні і мають цілу низку емоцій, їхня поведінка в першу чергу керується інстинктом, вивченими асоціаціями та безпосередніми обставинами.

"Якщо кіт демонструє поведінку, яку ми можемо інтерпретувати як провину, це, як правило, відповідь на реакцію людини-опікуна. Наприклад, якщо кіт перекидає вазу, а господар сварить його, він може демонструвати покірну мову тіла або уникати зорового контакту. Така поведінка, швидше за все, є реакцією на тон і мову тіла господаря, а не на почуття провини, як у людей", - вказує вона.

Якщо вам цікаво дізнатись більше про те, що потрібно зробити, щоб подружитись із котом, рекомендуємо наш матеріал: Потрібно зробити один вираз обличчя: стало відомо як швидко подружитись з котом.

Зооексперт акцентує на тому, що коти можуть асоціювати предмети з конкретними людьми, але вони не розуміють поняття власності. Предмети в їхньому оточенні належать їм, тому вони не бачать необхідності вибачатися, якщо пошкодять їх.

"Почуття власності котів ми можемо побачити в їхній поведінці, коли вони мітять. Коти мітять не лише такі об'єкти, як дивани та ліжка, але й свою людську родину. Це частина системи комунікації, яка відрізняється від нашої власної. Коти не відчувають провини як складної людської емоції, тому вони не відчувають потреби вибачатися", - додає Мірен Азурменді.

Що таке котяче вибачення?

Зооексперт наголошує, що коти не можуть відчувати провину так, як ми, однак вони демонструють поведінку, яка може бути схожою на вибачення.

"Це реакція на вивчені асоціації, які вони створюють як домашні тварини-компаньйони. З часом кіт засвоїть межі того, яка поведінка є прийнятною, а яка - неприйнятною. Вони також будуть проводити асоціації з поведінкою людей, щоб зрозуміти, що ті намагаються донести до них", - розповідає Мірен Азурменді.

Вона додає, що поведінка, яку вони використовують для заспокоєння людей, така ж, як і в інших тварин. Це так звані заспокійливі сигнали, і вони дуже важливі для вирішення конфліктів у дикій природі.

"Коти подають заспокійливі сигнали, щоб запобігти бійкам, показати домінування або конкурувати за партнера. Деякі дії, які ми сприймаємо як вибачення, насправді є заспокійливими сигналами, що допомагають уникнути бійки", - резюмує Мірен Азурменді.

Як коти вибачаються

Зооексперт Мірен Азурменді розповіла про основні типи вибачень, які може використати кіт для повернення людської прихильності.

  • Наближається до вас обережно - обережно наближаючись до вас з опущеною головою, притиснутими вухами і хвостом між лапами, кіт демонструє вам свою покірність. Це один з найочевидніших заспокійливих сигналів, який коти використовують для спілкування з іншими котячими і який показує бажання примирення.
  • Пошук фізичного контакту - у цьому випадку вони лягають або сідають поруч з вами. Таким чином вони "дають дозвіл" на те, щоб ви їх погладили. Вони хочуть показати, що вони близькі до вас, щоб ви могли підтримувати позитивні стосунки, які їм так сподобалися.
  • Уникання зорового контакту - у котячому спілкуванні фіксований і тривалий погляд - це заклик до боротьби. З цієї причини кіт уникатиме зорового контакту зі своїм опікуном, залишаючись при цьому в безпосередній близькості. Це показує, що вони хочуть зберегти свій зв'язок.
  • Вони приносять вам подарунки - коти можуть приносити своїм господарям "подарунки" у вигляді здобичі (наприклад, мертвих гризунів або комах).
  • Тертя об вас - те, що здається котячим вибаченням, може проявлятися через фізичний контакт, часто у вигляді тертя.
  • Примруження та муркотіння - коли коти помічають, що ви сердитеся, вони, швидше за все, примружать очі та муркотітимуть, демонструючи свою покірність.
  • Тихе нявкання з піднятим хвостом - у цьому випадку він встановить боязкий зоровий контакт і дуже обережно наблизиться до вас. Якщо він побачить ознаки схвалення у вашому виразі обличчя і мові тіла, він нявкатиме, щоб заохотити вас. При цьому хвіст вони триматимуть вертикально, але розслаблено. Така поведінка дуже поширена серед азіатських порід котів, таких як сіамські, які відомі своєю здатністю до голосового самовираження.

Дивіться відео про те, як коти відчувають провину:

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти