StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Як за секунди перевірити якість срібла вдома: біохімік назвав найкращий спосіб

9 серпня 2024, 20:22оновлено 10 серпня, 11:22
233
Є кілька методів, які допоможуть переконатися в тому, що срібний виріб є справжнім. Главред з'ясував, як відрізнити підробку від справжнього срібла.
Як за секунди перевірити якість срібла вдома: біохімік назвав найкращий спосіб
Як перевірити якість срібла вдома - як розпізнати справжнє срібло / Колаж Главред, фото: УНІАН, скріншот із відео

При виборі прикрас та інших цінних предметів важливо бути впевненим у їхній якості та справжності. Коли йдеться про срібло, існує кілька способів переконатися в тому, що ви маєте справу з оригінальним виробом, а не підробкою. Про те, як визначити справжність срібла розповів в ефірі програми "Твій День" біохімік Гліб Репіч.

Якщо вам цікаво дізнатись більше про особливості ювелірних прикрас, рекоменжуємо наш матеріал: Чорніє срібло на шиї: що кажуть прикмети, а що - ювеліри.

Як перевірити справжність срібла магнітом

За словами біохіміка, в Інтернеті розписані різні методи перевірки срібла вдома, зокрема, часто можна побачити пораду, що для перевірки справжності срібла варто використовувати магніт, мовляв, якщо виріб із заліза, то він буде притягуватись до магніту. "Я одразу скажу, що багато заліза теж не притягуються магнітом. Тому що якщо виріб, зроблений з нержавіючої сталі, то він магнітом не притягуються. Тому цей спосіб абсолютно не є надійним", - робить висновок Гліб Репіч.

Як перевірити справжність срібла крейдою

Крім того, існує спосіб перевірки срібла на справжність за допомогою крейди. Для цього потрібно провести білою крейдою по виробу. Однак, ефективність цього методу дуже сумнівна зазначає біохімік.

"Після того, як провели (крейдою по виробу - ред.), утворюється така як темна металева пляма. І це є гарантією того, що це є срібло. Але якщо ми проведемо крейдою по точно металевій прикрасі, то смужка такого ж кольору також буде на крейді", - наголошує він.

Як перевірити справжність срібла йодом

За словами Гліба Репіча, срібло, як і золото - це інертні метали, які майже ніж чим не реагують, крім йоду, який є галогеном.

"Зараз ми помазали йодом. Те місце, деяке ми натерли йодом, яким ми помазали йодом, повинно потемніти. Згодом потрібно налити трішки води на виріб, якщо є темна пляма - то зазначений виріб зроблений із срібла. Це точно срібло. Тому що срібло реагує з галогенами, такими як йод, з утворенням аргентум йодиду, який ми і бачимо", - йдеться у відео.

Водночас виріб зроблений із заліза не потемнів після нанесення на нього йоду, робить висновок Гліб Репіч.

Як відтерти срібло від йоду

Для відтирання срібного виробу від йоду біохімік радить використовувати біосульфат натрію, який продається у вільному доступі.

Дивіться відео про те, як перевірити якість срібла в домашніх умовах:

Хто такий Гліб Репіч

Репіч Гліб - український біохімік, кандидат хімічних наук. Фіналіст премії Global Teacher Prize Ukraine. Займається популяризацією науки через власні соціальні мережі.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти