StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Як правильно – "за пару хвилин" чи "за кілька хвилин": Авраменко здивував відповіддю

26 вересня 2023, 06:35оновлено 4 жовтня 2023, 15:49
Мовознавець зазначив, що ми часто можемо робити таку помилку у мовленні й навіть не помічати цього.
Украинский язык, Александр Авраменко
Авраменко пояснив, як правильно казати – "за пару хвилин" чи "за кілька хвилин"/ колаж: Главред, фото: скрін

Коли ми хочемо сказати, що зробили щось дуже швидко, то час від часу сам напрошується на язик вислів "я зробив/зробила це за пару хвилин". Але насправді так казати неправильно.

Відомий український вчитель і мовознавець Олександр Авраменко у своєму уроці пояснив, у чому тут помилка, і чому замість слова "пару" потрібно використовувати "декілька".

Якщо вас цікавить вивчення української мови, радимо прочитати наступний матеріал: Як сказати українською "редко, но метко" і "вешать лапшу": відповідь Авраменка

відео дня

"В українській мові слово "пара" позначає два предмети, чимось між собою пов’язаних. Наприклад, пара шкарпеток, пара запряжених коней, пара фігуристів, закохана пара", – зазначив мовознавець.

Він пояснив, що це у російській мові словом "пара" можна позначити кілька предметів. Наприклад, "через пару минут" – це через три, п’ять або десять хвилин.

"Якщо ж йдеться про невелику кількість – від трьох до десяти, то в українській мові треба вживати кілька або декілька", – наголосив Авраменко.

Цікаво, що пара, яка йде з чайника під час нагрівання води, і пара як два пов’язані предмети – це слова омоніми. Омонімами називають слова, які пишуться однаково, але мають різні значення.

Також омонімами є слова кілька (риба у томатному соусі) та кілька (тобто декілька).

Раніше Авраменко розповів, як правильно – "проїзний квиток" чи "проїздний". Мовознавець також пояснив, чи правильно писати "устні вправи" та "областний конкурс".

Також раніше мовознавець пояснив, як правильно казати – посміхатися чи усміхатися. Ці слова досить часто плутають або вживають як синоніми, не помічаючи різниці у значеннях. Насправді це не одне й те ж саме.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти