StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Як правильно – "листОпад" чи "листопАд": Авраменко дав несподівану відповідь

25 серпня 2023, 22:53
66781
Також у своєму уроці мовознавець розповів, як перекласти на українську російський вислів "испарились, как из яблонь дым".
Авраменко
Як правильно – "листОпад" чи "листопАд"? / Колаж: Главред, фото: скріншот із відео

Відомий вчитель та мовознавець Олександр Авраменко у своєму експрес-уроці з української мови розповів, як говорити правильно – листопАд чи листОпад, а також які кліше із назвами місяців не варто вживати у мовленні.

Як зазначив Авраменко "Сніданку з 1+1", досить часто українці неправильно наголошують слово "листопад", роблячи наголос на другому складі. Насправді слово "листопад" потрібно наголошувати на останньому складі: листопАд.

Окрім того, у своєму мовленні українці також часто зі словом "листопад" вживають слово "місяць": листопад-місяць. Проте так говорити не варто, адже і так зрозуміло, що листопад – це один із осінніх місяців.

відео дня

Також у своєму уроці мовознавець розповів, як перекласти на українську російський вислів "испарились, как из яблонь дым". Авраменко підкреслив, що арсенал народних висловів тут багатий: "було, та загуло", "як вітром здуло", "мокре місце залишилося", "як корова язиком злизала".

Насамкінець відомий вчитель України зауважив, що дбаючи про чистоту своєї мови, українці поважають не тільки себе, а й своїх співрозмовників.

Хто такий Олександр Авраменко?

Олександр Авраменко (нар. 7 травня 1971, Комишуваха, Запорізька область) – український учитель, дослідник і популяризатор української мови, письменник, літературознавець, теле- і радіоведучий. Учитель вищої категорії, методист, доцент. Заслужений працівник освіти України (2017).

Очолює робочу групу з розробки програм зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури. Упорядник посібників для проведення державної підсумкової атестації в українських школах.

Автор понад 50 підручників і посібників з української мови та літератури; унікальних самовчителів "Українська за 20 уроків" (2014), "100 експрес-уроків української" (2016), пише Вікіпедія.

Нагадаємо, раніше Олександр Авраменко розповідав, як сказати українською "однофамілець". Як зауважив відомий вчитель України, якщо вам не до вподоби слово "однофамілець", то можна вжити милозвучний синонім.

Також Олександр Авраменко у своєму експрес-уроці з української мови розповів, як правильно називати паперову посудину циліндричної форми: стакан чи склянка. Окрім того, Авраменко розповів, як в народі називають пластикову склянку.

Вас може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти