StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та ТБШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і городЗірки

Як визначити вік кота - топ найпростіших способів

6 червня 2024, 16:39
17193
Визначити вік кошеня на вигляд допоможуть декілька ключових зовнішніх ознак тварини.
Кот, кошки
Як зрозуміти, скільки років коту?/ Колаж: Главред, фото: flickr

Багато любителів котів та кошенят задаються питанням щодо віку чотирилапих улюбленців. Комусь необхідно знати, як визначити вік кота, підбираючи його з вулиці, інші ж цікавляться цим, коли вже прихистили тваринку вдома.

Більшість котів не мають точної дати народження, однак іноді критично необхідно розуміти приблизний вік тварини: чи то вакцинацію зробити, чи то правильно підібрати корм. Тому ветеринари та власники зообізнесу виділяють декілька ключових способів, за якими можна дізнатися необхідну інформацію.

Зокрема, як розповіла фахівець зоомагазину ZooComplex, важливими при визначенні віку кота є його зовнішній вигляд та стан очей і зубів.

Як визначити вік кошеня на вигляд за очима?

Очі - досить промовистий орган у котів. З їх допомогою домашній улюбленець може не лише випросити улюблений смаколик, а й розповісти власнику про власний вік.

Якщо очі у кошеняти ще закриті - малюкові менше 14 днів. Коли ж тільки починають відкриватися і зовсім вузькі - від 2 до 3 тижнів. Фахівчиня ZooComplex також зазначає, що про вік котика говорить і колір його очей.

"Спочатку у всіх котиків очі яскраво блакитні. Якщо почали помічати, що колір змінюється - тварина має вік близько 8 тижнів. У молодих котиків очі ясні і без виділень, у старших починають каламутніти", - розповіла вона.

Як зрозуміти, скільки років коту по стану зубів?

Зуби у кошенят прорізаються з другого тижня життя. Якщо зуби вже є - вік визначається за їх кількістю і станом. Приблизно на 5-му місяці життя молочні зуби починають змінюватися на корінні. Цей процес триває приблизно до 7-ми місяців.

Якщо ми бачимо, що у кота зуби починають стиратися - йому вже більше 1 з половиною року. Спочатку це центральні різці, а у 5 з половиною років вже ікла. Як зрозуміти, що кіт уже старий? Після 10 років у нього починається випадіння зубів, а в 14-15 років кіт взагалі може залишитись без них.

Дивіться відео, як визначити вік кота:

Варто зазначити, що сумніви щодо віку кота можуть посіяти деякі набуті чинники. Наприклад, стерилізація. Ні для кого не секрет, що після цієї процедури тривалість життя тварини збільшується, відповідно і зовнішні ознаки старіння менш помітні. Скільки у середньому живуть кастровані коти? Зазначається, що це від 12 до 16 років. Але багато котів живуть і довше, тут все залежить від способу життя та догляду за домашнім улюбленцем. Тому, наприклад, випадання зубів у таких тварин може розпочатися пізніше.

Що відомо про ZooComplex?

ZooComplex - YouTube-канал українського зоомагазину, де фахівці розповідають про догляд за домашніми улюбленцями, діляться цікавими фактами про тварин та оглядами. За каналом стежить більше 10 тисяч користувачів.

Цікаві новини про котів:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти