StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Це доводить кота до шаленства: експерт розповіла, чому коти люблять коробки

27 грудня 2023, 13:57оновлено 29 грудня 2023, 17:18
Главред з'ясував, чому коти так люблять гратися і лежати в звичайних картонних коробках та як це впливає на їх психоемоційний стан.
Це доводить кота до шаленства: експерт розповіла, чому коти люблять коробки
Чому коти люблять коробки - експерт назвала 6 несподіваних причин / Колаж Главред, фото: скріншот із відео, pixabay

Коти - дуже грайливі тварини, які часто відволікаються на все, що їм здається цікавим. Ви можете витратити гроші на дорогі іграшки для свого кота, але виявиться, що він віддає перевагу простому аркушу паперу або ручці.

Те ж саме стосується і лежанки. Ви помічали, що ваш кіт вважає за краще ночувати в будь-якій порожній картонній коробці, а не у власному м'якому ліжку? Це дуже забавляє власників котів, які не можуть пояснити таку поведінку. Експерт AnimalWised із захисту тварин Джозі Ф. Тернер розповіла про те, чому коти люблять коробки.

Що робити, якщо вашому коту не подобається його лежанка?

Ситуація типова: ви щойно купили для кота нове ліжко або іграшку, і виявляється, що він віддає перевагу коробці, в якій вона прийшла, а не самому предмету. Це може розчарувати господарів, які ретельно обирали подарунок для свого кота.

Джозі Тернер наголошує, що у таких випадках не варто засмучуватися.

"Ваш кіт буде вдячний, що ви принесли додому ідеальну коробку саме для нього. Це не означає, що він не цінує інші ваші подарунки, і він не є невдячним. Незважаючи на свою простоту, коробка має багато непереборних принад, які людині важко помітити", - вказує експерт.

А якщо ви хочете знати більше про природу кішок, читайте наш матеріал: Чому у кішок сухий ніс: як зрозуміти, що у тварини температура.

Чому коти люблять коробки?

Що ж це за таємничі фактори, які роблять коробки такими привабливими для котів? За словами Джозі Тернер існує шість можливих пояснень.

1. Інстинкт виживання

Хоча дуже малоймовірно, що в будинку або квартирі кішка знайде щось, що хоче їй нашкодити, вона все одно відчуває інстинкт безпеки від хижаків, і саме це часто змушує її віддавати перевагу високим місцям для сну. Пам'ятайте, що коти проводять більшу частину дня уві сні, тому для того, щоб бути спокійними, їм потрібно знайти місце, яке дає їм відчуття безпеки.

У своєму матеріалі, Джозі Тернер вказує на те, що те ж саме стосується і коробок. Для кота це як печера, де він почувається захищеним від будь-якої небезпеки. Крім того, коробка ізольована від зовнішнього світу і може стати для кота власним простором, де він може бути спокійним і насолоджуватися самотністю.

2. Полювання

Ви повинні пам'ятати, що в дикій природі коти - мисливці і природні хижаки по відношенню до менших тварин. З темряви коробки коту здається, що він вистежує свою наступну здобич, готовий до несподіванки будь-якої миті. "Здобиччю" може бути іграшка, комаха, що пролітає повз, або навіть нога людини, яка нічого не підозрює. Причина, чому коти люблять коробки, полягає в тому, що вони пробуджують у них мисливський інстинкт.

3. Температура

Ви, напевно, помічали, що ваш кіт любить лежати на сонці, ховаючись між простирадлами або диванними подушками, або навіть всередині шаф. Це відбувається тому, що його тіло має бути при температурі близько 36º C (97º F), тому він шукає найкращі місця, щоб залишатися в теплі та комфорті.

Експерт AnimalWised Джозі Ф. Тернер також додає, що картонна коробка є захищеним і теплим притулком для вашого кота, тому не дивно, що він божеволіє, тільки побачивши її в будинку.

4. Цікавість

Джозі Ф. Тернер вказує, що коти дуже допитливі - кожен, хто має кота вдома, зможе в цьому переконатися. Коти завжди хочуть понюхати, погризти і засунути голову всередину або поруч з речами, які здаються їм новими і цікавими. Якщо ви принесли щось, що знаходиться всередині коробки, ваш кіт захоче дослідити, що це таке.

Дивіться відео про те, чому коти люблять коробки:

5. Ідеальна іграшка

Текстура картонної коробки ідеальна для того, щоб кіт міг дряпати і кусати, що, як ви помітили, він дуже любить робити. Крім того, він може легко точити кігті та мітити свою територію.

6. Стрес

Експерт звертає увагу на те, що нещодавнє дослідження, проведене вченими з медичного факультету Утрехтського університету в Нідерландах, показало, що ще одна причина, чому коти так люблять коробки, полягає в тому, що вони допомагають їм справлятися зі стресом.

"Дослідження проводилося в притулку для тварин, де було обрано 19 котів, які нещодавно прибули до притулку. Така ситуація, як правило, змушує котів нервувати, оскільки вони перебувають у новому місці, в оточенні людей і багатьох незнайомих тварин. З відібраної групи 10 котів отримали картонні коробки, а 9 - ні. Через кілька днів було зроблено висновок, що коти, у яких була коробка, адаптувалися швидше, ніж ті, у яких її не було. Це тому, що коробки дозволяють котам мати власне місце, де вони можуть розслабитися, коли навколишнє середовище змушує їх хвилюватися, - резюмує експерт AnimalWised із захисту тварин Джозі Ф. Тернер.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти