StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Що означає, якщо не сняться сни: лікарі дали неочікувану відповідь

7 червня 2024, 22:32оновлено 11 червня, 14:18
3144
Лікарі пояснили, чому не сняться сни і з чим пов’язане таке явище.
Сомнолог Дарья Пилипенко, девушка спит
Що означає, якщо не сняться сни/ колаж: Главред, фото: скрін, unsplash.com

Якщо усі вашим знайомим сняться сни, а вам – ні, це може здивувати або навіть і налякати. Але лякатися у такій ситуації точно не варто, адже таке явище має наукове пояснення.

Радимо також прочитати матеріал: Чому казати "металобрухт" – неправильно: яке слово варто використовувати натомість

Сомнологиня Дар’я Пилипенко розповіла в ефірі "Сніданку з 1+1", чому деяким людям сняться сни, а деяким ні. Вона зазначила, що люди бачать сновидіння у визначеній фазі сну.

"Це п’ята фаза – сон з швидким рухом повік, фаза швидкого сну. І ця фаза називається парадоксальним сном, тому що це такий парадокс, що людина, коли спить, у неї мозкова активність така, наче вона бадьорує. При цьому взагалі повне розслаблення м’язів і дуже знижена чутливість до зовнішніх подразників. І саме у цій фазі ми бачимо яскраві сновидіння, які допомагають нам емоційно очиститися", – зазначила Пилипенко.

Також вона уточнила, що п’ята фаза є останньою фазою сну. За словами сомнологині, якщо людина недосипає, то вона може не доходити до п’ятої фази сну. Тому в людей, які регулярно недосипають, може бути менше сновидінь.

"Ми бачимо сни кожен цикл. Однак просто по мірі того, як людина наближається до ранку, фаза швидкого сну збільшується. Якщо наприклад о першій годині ночі ми могли бачити сновидіння упродовж 5 хвилин, то під ранок ми можемо бачити сни навіть 30 хвилин, і тому ми їх запам’ятовуємо. Ми запам’ятовуємо сни, які бачимо саме під ранок, тому що за ними слідує пробудження, і тому ми їх пам’ятаємо", - зазначила сомнологиня.

Що означає якщо ти не бачиш сни

Сомнологиня наголосила, що всі люди бачать сни, прості не усі їх пам’ятають.

"Усі люди бачать сни. Просто проблема у тому, що дехто, хто їх бачить, не пам’ятає про те, що він їх бачив. Ось у чому різниця. Можливо ви не пробуджуєтеся між циклами сну, коли проходите останню фазу сну, або пробуджуєтеся і забуваєте сон. Буквально декілька хвилин, і людина, якщо вона не встала – вона забуває сон. Тому ми завжди пам’ятаємо сни або під ранок і сон такий поверхневий, розбавлений, або якщо людині наснився кошмар і її просто "викинуло зі сну", і тоді вона теж пам’ятатиме", – пояснила Дар’я Пилипенко.

Сни бачать всі люди, але у фазі швидкого сну вони можуть не запам’ятатися, пояснила практичний психологиня Катерина Мироненко у коментарі "Суспільному". Також вона розповіла про дослідження, які показали, чому людям сняться кольорові сни.

"Вчені вирішили виявити, чи насправді люди бачать кольорові сни. І провівши це дослідження, вони дійшли висновку, що ми бачимо чорно-білі сни, але наша пам'ять після просинання сама розфарбовує цей сон в якісь кольори", – зазначила психологиня.

Дивіться відео про те, що означає, якщо не сняться сни:

Що таке віщий сон?

Усвідомлене сновидіння (воно ж віщий сон) - змінений стан свідомості, за якого людина усвідомлює, що бачить сон і може тією чи іншою мірою керувати його змістом. Це такий собі прикордонний стан між фазою швидкого сну та неспанням, пише "Вікіпедія".

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти