StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Що відбувається в організмі, якщо пити багато кави: на який ризик усім варто звернути увагу

12 червня 2024, 12:40оновлено 20 червня, 13:06
452
Помірне вживання кави частіше пов’язане з користю для здоров’я, а не зі шкодою. Але людям із високим кров’яним тиском варто бути обережними.
Кофе, девушка
Що відбувається в організмі, якщо пити багато кави/ колаж: Главред, фото: depositphotos.com/ua, unsplash.com

Кофеїн є не лише у каві, а й у низці інших напоїв – чаї, газованих напоях тощо. Але найбільша його кількість саме у каві. Вживаючи усі згадані напої, варто зважати на присутність у них кофеїну та бути уважними, щоб не навантажувати свій організм занадто великою кількістю цієї речовини.

Радимо також прочитати матеріал: З’являється отрута, що може вбити: чи можна їсти консервацію, яка здулася

Видання Ladbible у своєму матеріалі з посиланням на науковців пояснило, який ефект від кофеїну і що відбувається у нашому організмі, коли у нього потрапляє велика кількість такої речовини.

відео дня

На такі дуже важливі функції нашого організму, як частота серцевих скорочень, кровообіг і цикли сну, впливає хімічна речовина під назвою аденозин. Ця речовина природним шляхом з’являється у нашому організмі, і її завдання, зокрема, полягає у тому, щоб ми відчували себе втомленими наприкінці дня.

Однак коли ми споживаємо кофеїн, він швидко всмоктується в кров, де конкурує з аденозином. Він робить це, не даючи аденозину з’єднатися з рецепторами і виконувати свою роботу, і це в результаті змушує нас відчувати себе більш активними та пильними.

Кофеїн також може підвищити рівень дофаміну та адреналіну, що допомагає людині відчувати себе більш енергійною і бути більш активною.

У розмові з BBC Future професор фізіології Деміан Бейлі, сказав: "Мозок схожий на великий м’яз. Йому потрібно щось виконувати, а дофамін, адреналін і кофеїн стимулюють його".

Дослідження показало, що вживання трьох-чотирьох чашок кави на день частіше пов’язане з користю для здоров’я, а не зі шкодою.

Також дослідження за участю майже 19 тисяч людей показало, що хоча вживання більше двох чашок кави на день пов’язане з вищим ризиком смерті серед людей із високим кров’яним тиском, це не стосується людей зі нормальним кров’яним тиском.

Переглядаючи ці докази, вчені дійшли висновку, що хоча помірне споживання кави справді може знизити ризик смерті, високого кров’яного тиску та серцевої недостатності, чіткої кореляції з ризиком серцевих захворювань виявлено не було.

Що відомо про LADbible Group Limited?

LADbible Group - британський цифровий видавець. Медіа-бренди LADbible Group мають аудиторію, що наближається до мільярда, з 262 мільйонами підписників у всьому світі на основних платформах соціальних мереж.

Компанія публікує оригінальні і придбані матеріали, включаючи редакційні, відео та документальні матеріали, деякі з яких транслюються в прямому ефірі. Їхній вміст охоплює розваги та інтерв’ю зі знаменитостями, а також новини та поточні події, пише Вікіпедія.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти