StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Троїцька батьківська субота в 2022 році – дата, традиції і заборони дня

10 червня 2022, 13:17
Що не можна робити в цей день і як правильно поминати покійних.
батьківські суботи 2022
Троїцька батьківська субота 2022 / depositphotos.com/

Батьківська субота в червні 2022 – Троїцька – день особливого поминання померлих родичів безпосередньо перед великим святом Трійця - 12 червня.

Про те, які церковні свята чекають українців у першому місяці літа, читайте в матеріалі: Православний календар на червень 2022: Вознесіння Господнє, Трійця, Петрів піст - важливі дати.

відео дня

Коли Троїцька батьківська субота

Цього року поминальний день перед Трійцею буде 11 червня. Ця субота має статус Вселенської і поминаються всі покійні. Перед святом Трійці, яка символізує триєдність Отця, Сина і Святого Духа православні християни моляться про порятунок душ померлих рідних.

Що потрібно робити в Троїцьку батьківську суботу

У цей день насамперед варто відвідати церкву, написати записки і поставити свічки за упокій і помолитися за прощення душі загиблих. У суботу потрібно відвідати кладовище і відвідати могили покійних, прикрасивши їх живими квітами або гілочками хвої.

Цей день варто провести в колі близьких людей. Можна роздати сусідам цукерки і випічку і попросити пом'янути померлих. За поминальним обідом згадують добрим словом всіх, хто пішов у інший світ.

Що можна нести до церкви:

  • рослинна олія;
  • крупи;
  • цукор;
  • борошно;
  • печиво.

Не варто приносити до церкви м'ясні продукти і алкоголь. У день Троїцької батьківської суботи можна влаштувати поминальну трапезу на кладовищі. Дозволяється випити трохи червоного вина.

Троїцька батьківська субота: що не можна робити

Це траурний поминальний день, в якому неприпустимі веселощі і галасливі гуляння. І в той же час оплакувати і сумувати за померлими також не дозволяється, вважається, що їх душі живі і вже знаходяться в кращому зі світів. Крім того, в день Троїцької суботи не можна:

  • займатися домашніми справами: прати, шити, готувати їжу;
  • працювати в саду і городі;
  • косити траву;
  • сваритися, лаятися;
  • вінчатися і укладати шлюб.

Молитва на Троїцьку батьківську суботу

Упокій, Господи, душі покійних рабів твоїх: батьків моїх, родичів ,благодійників (імена) і всіх православних християн, і прости їм вся гріхи вільні і невільні, і даруй їм Царство Небесне.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти