StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Стрітення Господнє 2022: дата, традиції і заборони свята

15 лютого 2022, 09:27
Якими магічними властивостями володіли свічки освячені на Стрітення і як перевіряли врожайним буде рік чи ні - розповість Главред.
Стрітення Господнє 2022
Стрітення Господнє 2022 / depositphotos.com/

Стрітення Господнє - одне з найважливіших свят православних християн. Цей день означає 40 днів з моменту народження Ісуса Христа і, відповідно, зустріч немовляти в Єрусалимському храмі зі святим старцем Симеоном.

У свято Стрітення Господнього до Діви Марії підійшла пророчиця Анна і вклонилася немовляті. Пізніше вона донесла людям благу звістку про пришестя Спасителя.

Про те, які релігійні свята відзначають в останньому місяці зими, читайте в матеріалі: Православний календар на лютий 2022: які церковні свята чекають українців.

відео дня

Коли Стрітення Господнє в 2022 році

Православні християни відзначають свято Стрітення Господнє - 15 лютого. Це двунадесяте свято і він є неперехідним. Стрітення Господнє 2022 випадає на вівторок.

Стрітення Господнє - традиції

У народі це свято називають Громниці. Згідно з повір'ями, в цей день зима зустрічається з літом, світлова доба збільшується, і приходить потепління після довгих морозів. 15 лютого в церкві освячували свічки - Громниці - які запалювали під час грози. Наші предки вірили, що таким чином грім не вдарить в їх будинок і свічки захистять житло від пожежі. Крім того, їх давали в руки вмираючим під час читання молитов.

Святили на Стрітення Господнє і воду. Вважалося, що вона захищає від пристріту і лікує хвороби. Щоб дорога була легкою, подорожніх збризкували стрітенською водою.

читайте такожБатьківські суботи 2022: дати важливих поминальних днів

Вважалося, що відлига на Стрітення принесе холод, а настання весни буде пізнім. У ніч на 15 лютого ворожили чи буде рік врожайним. Для цього виставляли миску з зерном у двір, а на ранок дивилися, чи є на зерні роса. Наявність роси віщувала щедрі дари природи. Відсутність - поганий знак.

Стрітення Господнє - що не можна робити

Наші предки строго дотримувалися заборон на свято Стрітення, щоб не накликати на свій будинок біди і нещастя. У цей день не можна:

  • займатися важкою і домашньою роботою;
  • лаятися і лихословити;
  • сумувати і сумувати;
  • вінчати;
  • вирушати в дорогу.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти