StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Обрізання Господнє - історія свята, заборони і традиції

13 січня 2023, 13:45
Розповімо про те, чого краще не робити і що означають ті чи інші події в день Обрізання Господнього.
Свято Обрізання Господнє
Свято Обрізання Господнє / dneprovec.by

Обрізання Господнє - одне з найбільших свят православного світу. Його відзначають на честь юдейського обряду, який проводили в тому числі і над немовлям Ісусом Христом. Главред розповість, коли відзначається Обрізання Господнє, про традиції, заборони і прикмети на цей день.

Обрізання Господнє: сенс свята

Дану "операцію" більше 2000 років тому проводили всім новонародженим немовлятам. Вона означала приналежність до "богообраного" народу і до Єдиного Бога. Обрізання було поширеним у ранньому християнстві. Пізніше його замінили "духовним обрізанням" - хрещенням і дотриманням постів. Традиція видаляти крайню плоть збереглася донині в юдаїзмі і мусульманстві.

Тобто, християни шанують день, коли новонародженого Бога сина назвали Ісусом і зарахували до "богообраного" народу. Цей обряд здійснили через 7 днів після його появи на світ.

відео дня

Фізіологічна процедура має глибокий метафоричний сенс. Вважається, що обряд символізує відмову від гріховних пристрастей, а також смирення людини перед Богом необхідність дотримуватися заповідей. Вважається, що обрізання - це "видалення" первородного гріха. Безгрішний Ісус не потребував такого обряду. Проведення Обрізання Господнього показало, що всім без винятку необхідно змиритися і дотримуватися заповіді Божі.

Свято Обрізання Господнє: традиції

У 2023 році свято Обрізання Господнього збігається з Васильєвим днем і Старим Новим роком і припадає на 14 Січня. У цей день прийнято накривати багатий стіл, запрошувати гостей або ж самим ходити в гості. На столі повинні бути м'ясні страви. Традиційно ставили запеченого порося, різносоли.

Також 14 січня, коли святкують Обрізання Господнє, чоловіки і хлопчики ходять посівати. Жінки і дівчата ворожать на майбутнє, віруючі відвідують службу в храмах.

Свято Обрізання Господнє: заборони

У день Обрізання Господнього заборони поширюються на такі звичні для людей дії:

  • брати і давати в борг, брати кредити, щоб потім не отримати борги на весь рік;
  • займатися рукоділлям і домашньою роботою;
  • лаятися з рідними, лихословити і сперечатися;
  • відмовляти в допомозі, якщо про таку просять.

Крім цього, існують прикмети і повір'я, які не можна забувати. Вважається, що людина, яка народилася в день Обрізання Господнього, проживе життя в достатку. Також вважається, що зробити рік вдалим можна просто одягнувши нову річ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти