StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Коли Прощена неділя у 2024 році: що потрібно і заборонено робити цього дня

14 березня 2024, 02:32
Цього дня прохання про прощення спрямовують не тільки до живих, а й до тих, хто пішов в інший світ.
Коли Прощена неділя у 2024 році
Коли Прощена неділя у 2024 році / Колаж Главред, фото: pixabay.com

Щорічного християни східного обряду відзначають Прощену неділю. Цього дня прийнято вибачатися і прощати своїх кривдників.

Прощена неділя також не має фіксованої дати. Зазвичай свято припадає на кінець лютого - початок березня, оскільки дата цього свята щороку змінюється, бо вона пов'язана з датою Великодня.

Коли Прощена неділя у 2024 році в Україні

Вона припадає на останній день Масляного тижня, після якого починається Великий піст. Масляна цього року почалася 11 березня, тому Прощена неділя випадає на 17 березня.

відео дня

Що можна зробити в Прощену неділю?

У церквах у Прощену неділю під час літургії читається уривок із Нагірної Проповіді, в якому висвітлюється тема прощення образ ближнім, оскільки лише так можна отримати прощення за гріхи від Отця Небесного.

Реформа церковного календаря в Україні

Реформа церковного календаря в Україні - процес впровадження нового стилю, тобто григоріанського або новоюліанського календарів, замість старого стилю (юліанського календаря) українськими церквами. З початком російсько-української війни та після того, як 16 листопада 2017 року Різдво Христове 25 грудня за григоріанським календарем стало державним вихідним в Україні, питання щодо переходу українських релігійних організацій на григоріанський/новоюліанський календар активізується щороку з наближенням Різдва Христового.

Питання календарної реформи гостро постало після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну 2022 року, адже, як стверджують деякі публіцисти та церковники, через використання старого стилю разом із Російською православною церквою Україна перебуває у сфері "русского мира". Як і предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній, так і предстоятель УГКЦ верховний архієпископ Святослав, висловили підтримку щодо проведення календарної реформи в Україні, пише Вікіпедія.

Після цього служба завершується взаємними проханнями про прощення, що відкриває шлях до початку Великого посту перед Великоднем.

Цього дня прохання про прощення спрямовуються не тільки до живих, а й до тих, хто пішов у інший світ. У минулому наші предки відвідували кладовища, залишаючи млинці на могилах. У сучасний час достатньо попросити вибачення подумки і помолитися за упокій їхніх душ.

Що не можна робити в Прощену неділю?

Цього дня не рекомендується вживати лайки, використовувати лихослів'я, підвищувати голос, ображати кого-небудь або впадати в образу, а також відмовляти в допомозі ближньому. Також не рекомендується вживання алкоголю та організація гучних вечірок. Крім того, варто утриматися від прання, шиття і прибирання.

Прикмети на Прощену неділю

Цього дня багато народних прикмет пов'язані з погодою і млинцями, які традиційно печуть під час цього свята.

  • Якщо всі млинці були продані, вважається, що життя буде щасливим.
  • Згідно з прикметою, якщо перший млинець купить жінка, у неї народиться дівчинка в першою дитиною.
  • Якщо дівчина не продасть жодного млинця, вважається, що вона не вийде заміж стільки років, скільки млинців залишиться непроданими.
  • Приліт ластівок у Прощену неділю обіцяє швидке настання теплих днів.
  • Напрямок вітру цього дня також мав значення: східний вітер обіцяв швидке потепління, південний - теплу погоду з дощами, а північний - холодні дні.
  • Також вважалося, що сни в Прощену неділю можуть бути ознакою, тому їх варто запам'ятати.

Вам може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти