StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Яке сьогодні свято 8 жовтня: Всесвітній день яйця - користь і шкода продукту для організму

8 жовтня 2021, 05:03
Яке небезпечне захворювання можуть таїти в собі яйця, розібрався Главред.
Всесвітній день яйця 2021
Всесвітній день яйця 2021 / ua.depositphotos.com/

Сьогодні ми не будемо вести суперечки про те, що з'явилося першим курка або яйце, а просто будемо святкувати Всесвітній день яйця. Він відзначається у всьому світі кожну другу п'ятницю другого місяця осені і в цьому році випадає на 8 жовтня.

Про те, скільки вихідних принесе нам жовтень, читайте в нашому матеріалі: Вихідні у жовтні 2021: як відпочиватимуть українці та чи буде додатковий вихідний.

Яйця - одні з найпопулярніших продуктів харчування в світі. В середньому за рік людина вживає близько 200 яєць. Цей продукт вживають в кожній культурі світу. Без яєць не обходиться безліч найрізноманітніших продуктів від соусів до тортів. Главред розібрався, яку користь і шкоду можуть принести яйця і що буде, якщо вживати їх кожен день.

відео дня

Користь яєць

В одному курячому яйці міститься більше 40 вітамінів і корисних мікроелементів. До того ж, вони – справжня білкова бомба. А білки - це незамінні "цеглинки" для нашого організму. Білок яйця має найбільш підходящий склад амінокислот для людини.

Речовина холін, яка міститься в яйцях, сприяє поліпшенню пам'яті і нормалізує жировий обмін. Лецитин зміцнює нервові волокна і живить мозкові тканини, а лізоцим має антибактеріальну дію.

Жовток яйця викликає безліч суперечок. У ньому міститься шкідливий холестерин, який може сприяти розвитку серцево судинних захворювань. Однак його користь незаперечна адже в ньому містяться:

  • Омега-3;
  • вітаміни А, Е, К, В12;
  • біотин;
  • кальцій;
  • фосфор;
  • селен.

читайте такожЯйця допомагають худнути, якщо не робити ці п'ять помилок

Шкода яєць

З обережністю потрібно вживати яйця тим, хто страждає алергічними реакціями. Білок є сильним алергеном і може стати спусковим гачком розвитку процесу.

Інша небезпека, яку можуть нести в собі яйця – це сальмонельоз. Щоб уникнути цього неприємного захворювання, необхідно проводити термічну обробку продукту.

Яйця містять велику кількість холестерину, який запускає процеси окислення в плазмі крові. Щоб не допустити розвитку захворювань серцево-судинної системи необхідно знати міру. А людям з підвищеним рівнем холестерину краще відмовитися від вживання яєць.

Скільки яєць можна їсти в день

Щоб продукт приніс максимальну користь організму потрібно пам'ятати про міру. Для чоловіків це 5-8 яєць в день. Жінкам можна вживати не більше 3-5, а літнім людям – 1-2 яйця в день.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти