StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Хеллоуїн 2022: дата, традиції і заборони дня

31 жовтня 2022, 13:14оновлено 31 жовтня 2022, 15:12
Чому в день Хеллоуїна не можна вбивати павуків, розібрався Главред.
Хеллоуїн 2022
Хеллоуїн 2022 / depositphotos.com

Свято Хеллоуїна відзначається у всьому світі напередодні Дня всіх святих. Вважається, що в ніч на 1 листопада нечисть активізує всі сили. Звідси і традиція вбиратися в страшні костюми і вирізати гримаси на гарбузах. І все це для того, щоб відвести від себе злих духів..

Про те, які професійні та державні свята чекають українців в середині осені, читайте в матеріалі: Свята у жовтні 2022: День захисника України, Покрова Пресвятої Богородиці – чи буде вихідний.

Хеллоуїн 2022-дата

Щорічно свято нечистої сили відзначається в кінці жовтня. Так, Хеллоуїн 2022 пройде в ніч з 31 жовтня на 1 листопада. Цього року він випадає на понеділок.

відео дня

Дата свята обрана не випадково. Стародавні кельти ділили рік на дві частини і перша половина з травня по жовтень – вважалася світлими періодом. А час з листопада по квітень уособлювало все темне і зле. Ніч 31 жовтня ставала своєрідним перехідним періодом.

Кельти в ніч на 1 листопада влаштовували обряд Самайн. Вони надягали страшні маски, щоб відлякати від себе темні сили і залишитися непоміченими для злих духів. Вважалося, що вночі відкривався портал між світом живих і мертвих і померлі родичі могли відвідати нащадків.

читайте такожХелловін 2022: веселі картинки та привітання

З поширенням християнства в Європі, язичницькі свята потіснили релігійні. У 8 столітті папа Григорій III встановив 1 листопада свято День всіх святих. А Геловін став напередодні цього дня. Раніше він звучав як All Hallows Even і згодом скоротився до Halloween.

Традиції свята Хеллоуїн

Незважаючи на те, що церква хотіла трансформувати язичницьке свято відповідно до християнських звичаїв, в народі цей день все так же вважається переходом між двома світами. Саме тому люди по всьому світу в ніч Хеллоуїна вбираються в костюми міфічних істот і запалюють вогні, намагаючись відлякати нечисту силу.

З настанням ночі на вулиці виходять люди, вбрані в костюми відьом, вампірів, привидів та інших темних сил. В Америці і Європі ряджені діти стукають у двері сусідів, випрошуючи частування, примовляючи Trick or treat (гаманець або життя).

А ось звичай робити ліхтарі з гарбуза і вирізати на ній страшні пики зародився в Америці. Стародавні кельти в своїх обрядах використовували ліхтарі з ріпи.

Хеллоуїн 2022 - заборони

У день Хеллоуїна люди дотримуються заборон, щоб не накликати на себе біди і нещастя.

  • Так, в ніч розгулу нечисті заборонено вбивати павуків. Комахи можуть бути душами померлих родичів, які попереджають про небезпеку.
  • Не можна обертатися, якщо за спиною почулися кроки.
  • У день Хеллоуїна не можна тримати в будинку чорних котів. Вони можуть принести нещастя. Також заборонялося залишати тварин в будинку одних і пускати тих, що приблудилися.
  • Також вважалося, що злі духи можуть ховатися в білизні. Тому заборонялося сушити білизну на мотузці.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти