StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Фомін тиждень 2022: значення кожного дня, заборони і традиції

1 травня 2022, 10:14
Чому в Фомін четвер потрібно відкрити вікно і не можна заходити в кімнату до світанку читайте в матеріалі Главреда.
церква
Фоміна тиждень 2022-значення кожного дня / depositphotos.com/

Другий тиждень після Великодня має особливе значення для православних християн. У цей час люди поминають померлих родичів, відвідують кладовища, залишаючи на могилах святкові частування.

У народі Фомін тиждень має кілька назв, серед найбільш поширених: поминальний тиждень, Радоницький тиждень або тиждень оновлення.

Православний календар на травень 2022 нагадає про важливі християнські свята і дати.

відео дня

Коли Фомін тиждень в 2022 році

Починається Фомін тиждень в неділю 1 травня на Червону гірку. Триватиме до 7 травня - перед третім тижнем після Великодня, на неділю якого випадає день дружин-мироносиць. Кожен день цього періоду має особливе значення і свої традиції.

Фоміна неділя - Антипасха

Першої неділі другого тижня після Світлого Христового Воскресіння також називається Червона Гірка. Це день радості і веселощів в який було прийнято укладати шлюби і вінчатися. Згідно з повір'ям, шлюб, укладений в Фоміно неділю буде щасливим і гармонійним. У цей день в богослужіннях згадується Фома невіруючий, який увірував у Воскресіння Господа після того, як Ісус з'явився до нього і показав свої рани.

Фомін вівторок - Радуниця або Гробки

Цей день особливого поминання померлих родичів. Віруючі збираються на могилах, приносять їм спеціальні частування-печиво, пасхальну випічку, цукерки і яйця і влаштовують трапезу, згадуючи життєвий шлях дорогих людей і розділяючи з ними радість Воскресіння Христа. Назва дня Радуница - від слова "радість", в цей день немає місця смутку і скорботі. Частину частувань необхідно роздати нужденним.

читайте такожРадониця 2022 в Україні: дата, традиції та заборони свята

Фоміна середа - Громниці, Суха середа

У цей день в храмах проводяться панахиди. Наші предки вважали, що робота в полі і городі в цей день може накликати нещастя і неврожайний рік.

Фомін четвер

День, коли душі мертвих встають з могил і відвідують будинки близьких родичів. Для того, щоб гідно зустріти покійних необхідно в одній з кімнат відкрити вікно і залишити частування. У це приміщення не можна заходити до світанку. Щоб відвадити від свого житла небажаних гостей, наші предки розсипали по кутах будинку мак. Вважалося, що збираючи його до сходу сонця, небіжчики не будуть входити в будинок.

Фоміна п'ятниця - Провідна п'ятниця

У Провідну п'ятницю було прийнято спалювати опудало з сухих гілок, щоб відлякати потойбічні сили і забезпечити хороший урожай.

Фоміна субота - В'юнець, Дідова субота

В останній день Фоміного тижня виганяли смерть і хвороби. Люди збиралися разом, і озброївшись вилами, ножами, мітлами і кочергами, вигукували прокляття смерті. Чим веселіше проводити обряд, тим більше шансів, що неприємності відступлять. Також в цей день люди вшановували молодят, які одружилися з осені до весни. Цей обряд називається В'юнішник.

Протягом усього періоду Фоміного тижня не можна сваритися і замишляти поганого. Потрібно забути помиритися з дорогими людьми і пробачити всі образи. Заборонялася важка фізична робота. Люди вмивалися святою водою, щоб захистити себе від хвороб і допомагали нужденним.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти