StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Єврейська Пасха чи Песах 2022: дата, історія і традиції

10 квітня 2022, 13:12
Що подають на стіл в це свято, а чого категорично уникають - розповість головред.
песах 2022
Коли Песах в 2022 році / depositphotos.com/

Незважаючи на те, що в народі зміцнилася думка, що Песах – це єврейська Пасха, це два свята мають деякі відмінності. Їх не можна назвати одним і тим же. Коли єврейська Пасха в 2022 році, розібрався головред.

Про те, які важливі дати і державні свята з вихідними днями чекають українців, читайте в нашому матеріалі: Календар 2022: як і коли відпочиває Україна.

відео дня

Песах 2022

Свято Песах щорічно відзначається в різні дати. Це пов'язано з тим, що дата свята розраховується згідно єврейським місячним календарем. У 2022 році Песах для іудеїв відзначається з заходу сонця 14 квітня до ночі 23 квітня. Це свято триває вісім днів.

Песах 2022 - вихідні

Дні святкування Песаха не є державними вихідними в Україні, тому ці дні будуть робочими для жителів країни. Однак в Ізраїлі перший і останній дні святкування є офіційними вихідними.

Песах - історія свята

Незважаючи на співзвучну назву з головним християнським святом Великоднем - Пасхою, приводом для цього свята стало звільнення євреїв з єгипетського рабства. Ці події описані в Старому Завіті. Бог закликав єгиптян відпустити євреїв, але вони не прислухалися до прохань Всевишнього, чим і прогнівили його. Він наслав на народ десять напастей, останньою з якої була загибель всіх первістків. Ця кара не наздогнала тільки євреїв. Після цього фараон звільнив євреїв з рабства і цей день став шануватися як свято Песах, який в перекладі з івриту означає "пройшов повз".

читайте такожПравославний календар 2022: важливі дати, пости і поминальні дні

Традиції і заборони свята Песах

Перший і останній дні свята вважаються найбільш важливими. У перший вечір сім'я збирається на седер - святкову вечерю з молитвами і благословеннями. Основними частуваннями є маца, фарширована риба, яйця і зелень. За вечерею за традицією випивають чотири келихи вина, які символізують чотири обіцянки даних Богом євреям. В кінці вечері ховається невеликий шматочок маци, яку повинні знайти діти.

Після седера йдуть п'ять святкових будніх днів, які завершує церемонія "поділу вод". Цей обряд покликаний нагадати про те, як розступилися води Червоного моря і дали євреям можливість втекти від єгипетського війська. У цей день читаються молитви і уривки з Тори.

У свято Песаха категорично не можна подавати на стіл страви, приготовані на дріжджах або шляхом бродіння. Це не тільки хліб, але і пиво і алкогольні напої на основі солоду. Ці продукти не можна зберігати в будинку протягом всіх восьми днів свята.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти