StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Вчені розкрили секрет нової "зеленої" середземноморської дієти

4 січня 2021, 23:14оновлено 5 січня 2021, 09:37
І це може знизити ризик серцево-судинних захворювань.
овочі_помідори_огурци_салат_лімони
І це може знизити ризик серцево-судинних захворювань / 1zoom.ru

" Зелена " середземноморська дієта може бути для вас навіть більш здоровою, ніж традиційна середземноморська дієта.

Це згідно з новим дослідженням, опублікованим у журналі Heart.

Дослідники заявили, що вони виявили, що у людей, які споживали більше рослинних білків і менше червоного м'яса і птиці, поліпшувалися серцево-судинні та метаболічні ефекти.

Автори дослідження заявили в прес-релізі, що їх результати передбачають подальше обмеження споживання м'яса, в той час як збільшення споживання рослинної, багатої білком їжі може ще більше поліпшити кардіометаболічний стан.

І вона може знизити ризик серцево-судинних захворювань, крім відомих позитивних ефектів традиційної середземноморської дієти.

читайте такожФлексітаріанська дієта: схуднення і користь для здоров'я

Результати показують хороші перспективи

Через 6 місяців дієта перевершила два інших дієтичних плану щодо супутньої користі для здоров'я.

Учасники будь-якого типу середземноморської дієти втратили більше ваги. Група зелених медиків втратила в цілому 6,2 кілограма, група традиційної середземноморської дієти - 5,4 кілограма, а група здорової дієти - 1,5 кілограма.

Окружність талії скоротилася в середньому на 8,6 сантиметра у тих, хто дотримується зеленої медико-санітарної дієти, в порівнянні з 6,8 сантиметром у тих, хто дотримується середземноморської дієти і на 4,3 сантиметра у тих, хто дотримується здорової дієти.

У групі зелених також спостерігалося найбільше зниження рівня холестерину ЛПНЩ ( поганого) - майже на 4 відсотки.

Еквівалентні цифри склали майже 1 відсоток для тих, хто дотримується середземноморської дієти, і навіть менше, ніж для тих, хто дотримується здорової дієти.

Учасники, які дотримуються середземноморської дієти, також отримали додаткову користь для здоров'я, включаючи зниження діастолічного артеріального тиску, резистентність до інсуліну та важливий маркер запалення, С-реактивний білок, який відіграє важливу роль у зміцненні артерій.

Співвідношення ЛПВЩ (хорошого) холестерину до ЛПНЩ (поганого) холестерину також збільшилося.

Середземноморська дієта вже відома своїм потенціалом зниження ризику серцевих захворювань, а також інсульту, діабету, ожиріння і деяких видів раку.

Але чому?

Все зводиться до поліфенолів, що містяться в рослинній речовині.

Енді де Сантіс, дієтолог зі ступенем магістра в галузі охорони здоров'я, сказав " " поліфеноли широко відомі своїми потужними протизапальними і антиоксидантними властивостями, і недавні дослідження показують, що вони також можуть надавати" пребіотичну "дію на наш кишечник, в результаті чого вони служать джерелом харчування для наших здорових кишкових бактерій ".

"Іншими словами, ви хочете, щоб у вашому раціоні було багато продуктів, що містять поліфеноли", - сказав він Healthline.

Експерти кажуть, що ви також можете змінити методи споживання білка.

"Традиційна середземноморська дієта робить упор на рибу і морепродукти як на основні джерела тваринного білка, при цьому менша роль відводиться птиці, яйцям і молочним продуктам, і ще менша роль відводиться червоному м'ясу", - сказав де Сантіс.

"Зелена дієта, схоже, повністю виключає червоне м'ясо і заохочує інші джерела тваринного білка, а також рослинні білки, що лежать в основі дієти (горіхи, насіння, бобові), - сказав він.

"Це включає в себе перероблене червоне м'ясо, таке як салямі,ковбаса, хот-доги тощо, які є видами червоного м'яса, які найчастіше пов'язані з негативними наслідками для здоров'я через високий рівень натрію, консервантів та вміст насичених жирів", - сказав де Сантіс.

Крістін Кіркпатрік, магістр медицини, ліцензований дієтолог каже, що початкова версія дозволяє їсти курку і рибу, в той час як ця відповідає традиційним компонентам середземноморської дієти, але при цьому обраний більш суворий вегетаріанський підхід", - сказала вона Healthline.

Прагнення до рослинних білків

"Диверсифікація споживання білка-одна з найбільш дієвих речей, які людина може зробити для поліпшення свого здоров'я", - сказав де Сантіс.

"Основні джерела рослинного білка, такі як бобові, горіхи, насіння і продукти на основі сої, мають унікальні переваги, яких просто немає в продуктах тваринного походження", - додав він.

"Люди-ті , хто споживає більше горіхів, насіння і бобових, отримують від цього серйозні переваги для здоров'я завдяки корисним жирам, харчовим волокнам, антиоксидантам і широкому спектру вітамінів/мінералів", - сказав де Сантіс.

"При цьому ніхто не говорить, що потрібно відмовитися від усього тваринного білка, щоб бути здоровим", - зазначив він. "Однак вам слід подумати про баланс між споживанням рослинного і тваринного білка протягом усього життя", - вважає медик.

М'ясо корисно для здоров'я?

"Для більшості людей тут необхідно виконати деяку роботу по врівноваженню", - сказав де Сантіс. "Але тваринний білок, крім того, що він широко використовується, також має поживну цінність, особливо щодо вмісту в ньому заліза, білка і B12".

"Зокрема, риба, багата невловимим вітаміном D і омега-3, є дуже корисною їжею", - додав він.

Що Вам слід їсти?

Кіркпатрік сказала, що каже своїм клієнтам, щоб вони "не перестаралися з їжею".

При цьому є кілька способів щодня збільшувати кількість поліфенолів і рослинних білків.

Де Сантіс сказав, що приправи, фрукти, овочі, бобові, горіхи, насіння, чай, вино і цільнозернові, такі як пшениця і жито, містять поліфеноли, пов'язані з позитивним впливом на серцево-судинну систему і метаболізм, виявлені в дослідженні.

Кіркпатрік сказав, що рекомендує людям вживати більше цільної сої, такої як темпе та тофу, а також квасолі та сочевиці, харчові дріжджі, горіхи та спіруліна (насичені поживними речовинами, нетоксичні синьо-зелені водорості).

"Нам дійсно потрібні ці продукти, оскільки білок є важливим компонентом хорошого здоров'я, включаючи підтримку м'язів, забезпечення джерела енергії та підтримку будівельних блоків всіх клітин", - сказала вона.

Кіркпатрік сказав, що приклади їжі включають тарілку гумусу, лаваша з цільної пшениці і фалафеля, пасти на основі бобів з веганським песто або базовим томатним соусом або тахіні з смаженими овочами і кіноа.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти