StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Вчені знайшли причину нового небезпечного туберкульозу

13 квітня 2021, 02:52
Вчені з'ясували, чому відмінно приживається в людському тілі (тобто в невідповідних умовах) туберкульозна паличка Mycobacterium tuberculosis.
Туберкульоз
Вчені знайшли причину нового небезпечного туберкульозу / rtcmedia

Міжнародний колектив вчених з'ясував причину високої виживаності туберкульозної палички Mycobacterium tuberculosis в невідповідних умовах середовища всередині тіла людини. Результати наукової роботи були опубліковані у виданні Bioorganic Chemistry. Вчені кажуть, що вони допоможуть краще зрозуміти роль ферментів в бактерії в розвитку стійкості проти імунної системи людини і ліків.

Дослідники вивчили кристалічну структуру і функції рубредоксину В (RubB) — металопротеїну (який містить атоми металу білок), що забезпечує правильне функціонування цитохрому P450, іншого важливого для виживання бактерії білка. Згідно з гіпотезою фахівців, туберкульозні палички навчилися перемикати рубредоксин в режим, які забезпечує ефективне використання заліза в умовах залізодефіциту. Воно спостерігається при утворенні гранульом (вузликів) в легенях.

Зрештою виявилося, що рубредоксин B пов'язаний з гем-монооксигеназами, важливими для метаболізму оксистеринів (вони відіграють важливу сигнальну роль у забезпеченні імунітету) та протитуберкульозних препаратів людини. Іншими словами, паличка M. tuberculosis має здатність знешкоджувати ксенобіотики.

читайте такожТуберкульоз: симптоми, причини та фактори ризику

Нагадаємо, раніше повідомлялося:

  • У квітні минулого року міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявляв - у разі, якщо ситуація з фінансуванням медичних установ не зміниться, то Україні загрожує спалах туберкульозу.
  • На той момент, за його даними, дефіцит бюджету в протитуберкульозних диспансерах доходив до 80%.
  • "На сьогодні у нас дефіцит фінансування протитуберкульозних установ доходить до 80%. Наслідки будуть такі: за два-три роки отримаємо зростання захворюваності на 30%, зростання смертності і скорочення медпрацівників, яке налічуватиме тисячі людей", - сказав чиновник.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти