StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Топ-7 продуктів, які допоможуть швидше одужати

3 листопада 2021, 13:13оновлено 4 листопада 2021, 20:30
Від яких продуктів варто утриматися - розповість Главред.
Продукти при застуді
Продукти при застуді / ua.depositphotos.com/

Застуда, грип, ГРВІ – часті супутники осінньо-зимового сезону. Правильно підібрані продукти харчування зміцнять захисні сили організму і допоможуть побороти інфекції і віруси. Які продукти потрібно їсти, щоб швидше одужати, розібрався Главред.

Про те, як приготувати напій, який допоможе вбити мікроби і зупинити симптоми застуди, читайте в нашому матеріалі: Цей напій від застуди швидко поверне вас в стрій: дієтологиня поділилася рецептом.

Коли організм бореться з вірусами і інфекцією, часто їсти абсолютно не хочеться. Однак щоб допомогти тілу впоратися із захворюванням, необхідно не забувати про повноцінне і збалансоване харчування. Віддавайте перевагу легкій їжі, не перевантажуйте шлунок смаженою, гострою, солоною їжею і кондитерськими виробами. Замість кави і чаю – трав'яні напої. При простудних захворюваннях вживайте не менше 1,5 літрів рідини в день, це прискорить виведення токсинів з організму.

відео дня

Серед великої кількості продуктів харчування, є кілька, які допоможуть впоратися із застудою швидше і зміцнити імунітет.

читайте такожСімейний лікар розповіла, як не отримати ускладнення після застуди

Курячий бульйон

Легкозасвоюваний курячий суп - найкраще рішення при застуді. Однак відмовтеся від гострих спецій, вони можуть дратувати слизову горла і провокувати кашель. Додайте пару гілочок зелені кропу або петрушки – це принесе більше користі.

Часник

Ефективний противірусний засіб. За рахунок вмісту речовин фітонцидів, які зупиняють розмноження хвороботворних мікроорганізмів, часник є одним з кращих засобів боротьби із застудою і профілактики респіраторних захворювань.

Цитрусові і ягоди

Ці сонячні літні фрукти цінуються своїми ударними дозами вітаміну С, який допомагає відновити захисні сили організму. Якщо чай з лимоном набрид, можна спробувати журавлинний морс. Допоможе стимулювати імунну систему і ківі.

Білкові продукти

Білкова їжа - будівельний матеріал для нашого організму. Відварені яйця, курка, індичка, сир, риба – основа раціону при простудних захворюваннях.

Йогурт

У йогурті, крім цінного білка, також містяться і пробіотики, які не тільки покращують травлення, але і полегшують перебіг застуди. Найкориснішим кисломолочним напоєм при ГРВІ є грецький йогурт.

Квашена капуста

У капусті міститься природний антиоксидант глутатіон, який підвищує стійкість організму до вірусів і бактерій і захищає клітини від вільних радикалів, які утворюються при інфекціях. А також квашена капуста - це джерело вітаміну С.

Мед

Мед при застуді – відмінний допоміжний засіб. Він містить природні антисептики, які вбивають мікроби і борються із запальними процесами, заспокоюючи роздратовані слизові оболонки. До того ж, мед – це джерело швидкої енергії, якої так потребує ослаблений хворобою організм.

Сімейний лікар Аліна Волковська в коментарі Главреду зазначає, що при грипі та ГРВІ необхідно не забувати про питний режим і вживати якнайбільше рідини: воду, чай і мед і лимон, якщо немає алергії і не болить горло.

Їсти краще за потребою, не силувати себе. Віддавати перевагу легкій їжі, яка швидко засвоюється, оскільки може бути синдром інтоксикації організму, коли є підвищена температура тіла. Їжа не повинна бути жирною. Це можуть бути овочі, фрукти, нежирне м'ясо – організму необхідний білок, – зазначила Волковська.

Якщо при застуді виражений біль у горлі, терапевт рекомендує утриматися від кислих та гарячих страв, щоб зайвий раз не подразнювати слизову.

читайте такожЛікарі назвали симптоми, як відрізнити застуду від коронавірусу

У сезон застуд не зайвим буде нагадати і про прості правила профілактики:

  • уникати переохолоджень;
  • одягатися по погоді;
  • висипатися;
  • регулярно провітрювати приміщення і не забувати про прогулянки.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти