StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Їжа, яка зігріває: як правильно харчуватися взимку

9 грудня 2021, 04:20
Взимку наш організм потребує спеціального раціону харчування, щоб поповнювати запаси енергії та поживних речовин.
Їжа, яка зігріває: як правильно харчуватися взимку
Взимку організм потребує спеціального раціону харчування / ua.depositphotos.com

Щоб ефективно поповнювати запаси енергії взимку і отримувати достатньо вітамінів, потрібно змінити свій раціон харчування і включити до свого щоденного меню поживні продукти і страви.

Є низка поживних речовин, запаси яких важливо ретельно поповнювати взимку, розповіла дієтолог Ліза Бернетт в інтерв'ю для ресурсу Healthessential від Cleveland Clinic.

Які поживні речовини потрібні організму взимку

Білок

Для поповнення запасів білку варто їсти бобові, горіхи, рибу, яйця, м'ясо.

Вітамін D

Взимку потрібно збільшити споживання цього вітаміну, запевняє дієтолог. По-перше, він потрібен для здоров’я м’язів та кісток, по-друге, нестача цього вітаміну послаблює наш імунітет і призводить до швидкої втомлюваності.

Чому ми повинні більше стежити за поповненням запасів цього вітаміну саме взимку? Тому що вітамін D людина переважно отримує від сонячного світла, якого у цю пору року недостатньо. Тому в раціон потрібно додати джерела цього вітаміну – молочні продукти, рибу (лосось і тунець).

Вітамін C

Вітамін C покращує імунітет, тому у пору зимових холодів допоможе захистити ваш організм від хвороб. Щоб поповнити його запаси, можна вживати 2-3 порції фруктів і понад 3 порції овочів щодня.

Серед овочів найбільше цього вітаміну є у болгарському перці, а серед фруктів – у цитрусових та журавлині.

Вітамін E

Він допоможе позбутися сухості, свербежу та печіння шкіри, які досить часто дошкуляють саме взимку. Адже наші руки не витримують постійних перепадів температур – від морозу на вулиці і до сухого теплого повітря в опалюваних приміщеннях.

Вітамін E може зменшити запалення і покращити стан шкіри. Організм може отримати його з рослинних олій, горіхів, гарбузового насіння, червоного болгарського перцю, манго й авокадо.

Вітаміни групи B

Ці вітаміни також важливі, адже впливають на рівень енергії та функціонування мозку. Вони містяться у листовій зелені та бобових (квасоля і сочевиця).

Які продукти варто додати у раціон взимку

Експерти радять включити до свого раціону більше овочів, фруктів і цитрусових. Так, варто вживати:

  • цибулю,
  • часник;
  • брюссельську і цвітну капусту,
  • шпинат,
  • моркву,
  • квасолю,
  • гарбуз,
  • імбир,
  • гранат,
  • мандарини.

Також у раціоні повинні бути волоські горіхи, лосось, курятина, спеції (копчена паприка, порошок каррі, кмин).

Від яких страв краще відмовитися взимку

Часто взимку ми спокушаємося на більш ситну і важку їжу, перевантажуючи таким чином наш організм. Дієтолог радить не зловживати крохмалистими продуктами, серед яких хліб і картопля.

У холодну пору року дуже популярні супи. Проте, вживаючи їх, потрібно стежити за вмістом солі – адже перевищення її норми може спричинити проблеми з серцем. Крем-супи, які готуються на основі вершків, краще замінити легкими бульйонами.

Як альтернативу для свіжих овочів і фруктів краще використовувати заморожені. А от консервацією краще не зловживати, адже консервовані овочі містять забагато солі, а фрукти "із банок" – багато цукру.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти