StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Якщо засинаєте "на ходу": 10 причин, чому постійно хочеться спати

30 серпня 2023, 00:01оновлено 14 вересня 2023, 10:07
У деяких випадках постійна сонливість вказує на недосип чи сильну втому, але в деяких – може бути симптомом хвороби, через яку потрібно звернутися до лікаря.
Сон, сонливость
Чому постійно хочеться спати/ колаж: Главред, фото: ua.depositphotos.com

Якщо ви часто ставите собі питання, чому постійно хочеться спати і немає сил, або у вас виникають інші проблеми зі сном, не варто ігнорувати такі ознаки. Нерідко сонливість виникає просто тому, що людина перевтомлена, спить недостатню кількість часу, або цей сон неякісний.

Але не завжди усе так просто – у деяких випадках це може бути симптомом якоїсь хвороби. Тому варто налагодити свій режим сну, але у разі, якщо сонливість не зникає, обов’язково звернутися до лікаря.

Радимо також прочитати наступний матеріал: Як швидко прибрати живіт: фітнестренерка розповіла про 6 найефективніших вправ

відео дня

1. Недосип

Постійна сонливість може бути викликана різними хворобами, але досить часто причина може бути набагато простішою – звичайний недосип. Варто відрегулювати кількість сну і стежити за тим, щоб щодня витрачати на цю важливу справу від 7 до 9 годин.

Але на недосип може впливати не лише кількість сну, а й якість. Наприклад, добре виспатися можуть заважати світло, шум, незручне ліжко або некомфортна температура.

2. Сидячий спосіб життя

Ті люди, які мало рухаються, частіше стикаються з проблемами зі сном і сонливістю.

3. Фізична перевтома

Якщо людина дуже втомлена фізично через важку фізичну роботу або активні заняття спортом, також можуть виникнути проблеми зі сном і денна сонливість.

4. Порушення циркадних ритмів сну

Циркадні ритми – це своєрідний внутрішній годинник, який регулює засинання і пробудження. Ці ритми можуть бути збиті, якщо людина постійно засинає і прокидається у різний час. Якщо є збій, то може або виникати сонливість ще ввечері, або навіть пізно вночі ще не хочеться спати. Як наслідок – у людини може розвиватися недосип, якщо, наприклад, вона не може заснути до 3 години ночі, а вранці уже потрібно бути на роботі.

5. Забагато простих вуглеводів

Те, що ми їмо, теж дуже сильно впливає на сон і його збої. Наприклад, швидкі вуглеводи, які містяться у картоплі, білому рисі, солодощах тощо, швидко насичують організм глюкозою й викликають приплив сил. Але цей ефект короткотерміновий, і вже за короткий проміжок часу рівень енергії знову падає, з’являється слабкість і сонливість. Тому краще їсти складні вуглеводи, які дають енергію на довгий період часу.

6. Неправильна дієта

Сонливість можуть викликати не тільки прості вуглеводи, а й інші продукти. Серед них – алкоголь, багато чаю чи кави, спеції, гострі продукти, важка їжа на вечерю, жирні продукти та "важкі" сорти м’яса перед роботою.

7. Нестача вітамінів

Якщо постійно хочеться спати, це може вказувати на нестачу вітамінів в організмі. Зокрема, подібний ефект може викликати недостатня кількість таких вітамінів, як B1, B2, B3, B5, B6, B9, B8, B12, D, C, залізо.

8. Синдром хронічної втоми

Такий діагноз може поставити лише лікар. Згідно з різними дослідженнями, цей синдром діагностований у 0,006%-3% населення планети. При цьому серед людей, які мають синдром хронічної втоми, вдвічі більше жінок, ніж чоловіків. Найчастіше синдром виявляють у людей старше 40 років.

9. Ліки, які викликають сонливість

Якщо ви приймаєте якісь ліки, варто уважно прочитати інструкцію, у якій повинно бути вказано, які побічні дії викликають ці медикаменти.

10. Хвороби

Але не завжди сонливість вдень може бути наслідком лише недосипу, сильної втоми або інших перерахованих вище факторів. У частині випадків сонливість може бути симптомом якогось захворювання. Якщо ви нормалізували режим сну, подбали про те, щоб не перевтомлюватися та отримувати потрібні вітаміни, а цей симптом все одно не проходить – тоді краще звернутися до лікаря.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти