StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Що саме надає каві його особливі властивості - відповідь вчених

2 вересня 2021, 04:48
Традиційно вважається, що характерний смак кавового напою надають цукру і ліпіди. Але вчені в США стверджують, що спростували цей стереотип.
Кава
Що саме надає каві його особливі властивості - відповідь вчених / УНІАН

У США вперше ідентифікували конкретні хімічні сполуки, які визначають такі властивості кави - густоту, терпкість, крейдяний присмак і утворення плівки, що створює післясмак. Про це заявили представники Американського хімічного товариства (ACS).

Традиційно вважається, що характерний смак кавового напою надають цукру і ліпіди. Дослідники з Університету штату Огайо вирішили піти далі і визначити, які сполуки відповідають за тактильні відчуття, що виникають після прийому кави.

"Наша команда припустила, що ці відчуття викликані конкретними молекулами, що в деякому роді унікально", —говорить керівник дослідження доктор Крістофер Саймонс (Christopher Simons).

відео дня

Для того, щоб виявити сполуки, які визначають тактильні відчуття від напою в роті — те, що фахівці позначають терміном "тіло кави" — автори на першому етапі склали панель описового аналізу (подібно до тієї, яку використовують для опису вина).

Вчені почали з чотирьох сортів кави, яким оцінювачі з американської кавової асоціації дали різні оцінки з точки зору консистенції. Вісім досвідчених дегустаторів з розвиненими навичками дотику описали свої відчуття від кожного з сортів.

Вперше дослідники виявили, що терпкість кави пов'язана з високомолекулярними полімерними речовинами — меланоїдинами, які утворюються в каві під час обсмажування, за крейдяний присмак відповідає з'єднання з групи амінокислот, а за післясмак — два інших сполуки (трьох- і четирехкофеілхіновой кислотою).

читайте такожВчені виявили несподівану і підступну небезпеку кави

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що колектив італійських і японських вчених склав топ-3 суперпродуктів, які значним чином покращували роботу головного мозку.

До того вчені пояснили, чим корисний шоколад для здоров'я серця і мозку. Лікар-дієтолог Оксана Скиталінська розповіла, які продукти покращують пам'ять.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти