Зліт цін на цукор: українці дізналися, скільки доведеться платити

28 січня 2022, 10:30
Ціни цукру на наших полицях безпосередньо залежать від ситуації на світових ринках, пояснили експерти.
цукор
/ УНІАН

За прогнозом експертів, у новому році варто очікувати подорожчання цукру, незважаючи на рекордне зростання цін у 2021 році.

Як пояснив Укрінформу керівник відділу аналітики Forex Club Андрій Шевчишин, вартість цукру в 2022 році підвищиться як мінімум на 20%.

Причини зростання цін на цукор

Він нагадав: оскільки Україна виступає одночасно і експортером та імпортером цукру, ціни продукту на наших полицях безпосередньо залежать від ситуації на світових ринках. За даними Bloomberg, світові ціни пішли вгору ще в серпні через заморозки в Бразилії - одному з найбільших експортерів солодкого продукту.

За даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), індекс цін на цукор протягом минулого року зріс на 37,5%. Основною причиною зростання в ФАО назвали занепокоєння у зв'язку з можливим скороченням обсягів виробництва в Південній Америці на тлі підвищення попиту на цукор у світі. При цьому ф'ючерси на цукор Лондон (LSU) продовжують рости з кожним днем.

Ціни на цукор штовхають вгору не тільки світові цінові тренди, а й пікові рівні цін на енергоносії. Адже енергетична складова собівартості виробництва цукру може досягати 60-70%.

Шевчишин нагадав, що в 2022 році очікується зростання цін на мінеральні добрива, металопрокат, будівельні матеріали, що також вплине на витрати при вирощуванні цукрових буряків і виробництві готової продукції.

За даними експертів, підприємства цукрової промисловості в листопаді-грудні отримували газ за ціною 34-37 тис.грн (з ПДВ) за тисячу кубометрів. У січні постачальники пропонують газ ще дорожче.

Подорожчання цукру: не райдужний прогноз

Віце-президент Національної академії аграрних наук Ануш БалянБалян попередила, що цього року можливе подорожчання цукру на 20-30% через інфляційні процеси і зростання накладних витрат оптових і роздрібних мереж, пов'язаних зі згаданим підвищенням вартості енергоресурсів.

читайте такожЦукор різко подорожчає: українцям назвали нову ціну

Читайте ще:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти